Erişilebilirlik

'Kuzey Kore Nükleer Programında Taviz Verecek'


New Mexico Valisi Bill Richardson, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Ameirka Masası Başkanı Li Gun tarafından karşılanıyor (16 Aralık, 2010)
New Mexico Valisi Bill Richardson, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı Ameirka Masası Başkanı Li Gun tarafından karşılanıyor (16 Aralık, 2010)

Amerikalı diplomat, politikacı Bill Richardson’ın temasları sonunda Pyongyang hükümetinin uluslararası nükleer denetçilerin ülkeye girişini onayladığı yönünde haberler alınıyor

Kuzey Kore hükümetinin nükleer programı konusunda taviz vereceği bildiriliyor. Amerikalı diplomat, politikacı Bill Richardson’ın temasları sonunda Pyongyang hükümetinin uluslararası nükleer denetçilerin ülkeye girişini onayladığı yönünde haberler alınıyor.

CNN televizyonu ve New York Times gazetesi, Kuzey Kore’nin ayrıca 12.000 plütonyum yakıt çubuğu satmayı kabul ettiğini, yakıt çubuklarının Güney Kore’ye nakledilmesini onayladığını bildirdi. Satışın gerçekleşmesi durumunda plütonyum çubuklarının nükleer silah üretiminde kullanılması önlenmiş olacak.

Ancak Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda vereceği tavizler Güney Kore’nin Yeonpyong adasında yapacağı tatbikattan önce bildirilmişti. Özel bir diplomatik girişimde bulunan Richardson’ın bugün Kuzey Kore’den Çin’e dönmesi bekleniyordu.

Haberlere göre Richardson Kuzey Koreli yetkililere itidal çağrısında bulundu ve askeri tatbikatların çatışmaya dönüşmemesi için önlemler alınması gerektiğini söyledi. Bu yönde, Kuzey Kore hükümetinin Güney Kore’yle kırmızı telefon hattı kurulmasını ve Amerika’yla birlikte üçlü bir askeri komisyona dahil olmayı kabul ettiği de bildirildi.

Komşu ülkeler Kuzey Kore’nin nükleer programından kaygı duyuyor. Bugüne kadar iki kez silah sistemlerini deneyen Pyongyang, uzun menzilli füze programını da geliştiriyor. Kuzey Kore’nin birkaç nükleer silah daha üretecek düzeyde plütonyuma sahip olduğu düşünülüyor. Geçen ay BM silah denetçilerini sınır dışı eden Kuzey Kore hükümeti, yeni bir uranyum zenginleştirme tesisi kurduğunu açıkladı.

New Mexico eyaletinin valisi Bill Richardson, daha önce Amerika’nın BM Daimi Temsilciliği’ni yürütmüş ve Clinton döneminde enerji bakanlığı yapmıştı. Richardson diplomatik temaslarda bulunmak için Kuzey Kore’ye altı kez gitti.

XS
SM
MD
LG