Erişilebilirlik

Kış Olimpiyatlarında Bahar Havası


Kış Olimpiyatlarında Bahar Havası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Sochi’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden yarış pistlerinde karın erimeye başlaması, yarışları olumsuz etkiliyor. Bu yüzden kayak yarışları sabah erken saatlere alındı

Sochi Kış Olimpiyatları’nda, kayak yarışlarının yapıldığı dağda bahar havası yaşanıyor. Yarış pistlerinde kar erimeye başladı. Hava öyle sıcak ki, kayakçılar montlarını hatta bazen tişörtlerini çıkarıyor.

Sochi’de yaşayan doktor Sergei Litkov’a göre, kaygılanmaya gerek yok çünkü herşey yolunda ve dağın tepesinde hala en az 2 metre kar var.

Fakat, bronzlaşmak isteyenleri memnun eden güneş, kayakçılara kabus yaşatıyor.

İtalyan kayakçı Alessia Dipol, Togo takımı adına slalom kategorisinde yarışıyor:
“Bugün antreman yaptım ama kar gerçekten çok yumuşaktı ve bu tip karda kaymayı hiç sevmem. Bu kar hız kesiyor. Gönüllüler pisti tuzladığı için sanki şampuan üzerinde kayak yapıyorsunuz.”

Kayakçılara göre, yumuşak kar sonuçları da etkiliyor. Olimpiyat yetkilileri, bu yüzden yarışları sabahın erken saatlerine çekti.

Rosa Khutor dağının zirvesinde, geceleri hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düşüyor. Ancak dağın ortalarında, hava sıcaklığı öğle saatlerinde 13 dereceye kadar çıkıyor.

Amerika’nın ünlü kayak eyaleti Utah’tan gelen Yvonne Batal, kış oyunlarında gönüllü çalışıyor. Zirvede durumun harika olduğunu belirten Yvonne, ancak aşağılara doğru indikçe, karın püre kıvamına geldiğini belirtiyor.

Olimpiyat oyunlarının bu sıcak hava dalgasını sorunsuz atlatması için bir gönüllü ordusu çalışıyor.

Amerikalı gönüllü John Lychak, erkekler kayak müsabakasında görev almış. 30-40 kişilik bir ekiple, gece yarısından sabah 8’e kadar çalıştıklarını söyleyen Lychak, kayak pistlerine, yüksek tazyikli hortumlarla litrelerce su boşalttıklarını ve böylece suyun gece boyunca donup, sabah yarışlarında istenen yüzeyi oluşturmasını sağladıklarını belirtiyor.

İklim değişikliği nedeniyle, Soçi Kış Olimpiyatları’nda teknolojinin kullanılması kritik önem taşımaya başladı.

Yeni bir araştırma, Sochi ve kış olimpiyatlarına geçmişte ev sahipliği yapan diğer kentlerde ortalama hava sıcaklığının geçen yüzyıl boyunca yedi derece arttığını gösteriyor.

Yetkililer, olimpiyatların final yarışının yapılacağı 23 Şubat günü Sochi dağlarında yeterli miktarda kar olacağını umut ederken, Olimpiyat meraklıları da havanın soğuması için dua ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG