Erişilebilirlik

Atilla Davasında Jüriden İlk Toplantıda Karar Çıkmadı


New York Güney Bölgesinde dün sona eren duruşmalar sonrasında, bugün hakim Richard Berman tarafından bilgilendirilen 12 kişilik jüri heyeti, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasında karar vermek için toplandı.

Hakim Berman, bu sabah jüriye mahkeme dosyasını sunmadan önce Atilla’ya yöneltilen suçlamaları ve bu suçlamaları nasıl değerlendirmeleri gerektiği hakkında yaklaşık 3,5 saat süren bir brifing verdi.

Jüri üyelerine "davayla ilgili haberlerden uzak durun" uyarısı

Hakim Berman, sanık Atilla’ya yöneltilen altı suçlamayla ilgili detaylara girmeden önce, jüri üyelerinden karar aşamasında “sadece mahkemede sunulan deliller ve dinlenen tanıkların ifadelerine” göre karar vermelerini istedi. Hakim Berman jüri heyetinden, davayla ilgili internet veya televizyondan duydukları bilgileri göz önünde bulundurmamalarını talep etti. Atilla’ya yönetilen altı ayrı suçlamayla ilgili detayları teker teker jüri üyelerine anlatan Berman, jüri heyetine bu suçlamaları gözden geçirirken nelere dikkat etmelerini gerektiğini izah etti.

İlk toplantısını gerçekleştren jüri ise bugün karara varamadı.

Jüri Atilla Davasında Karar İçin Toplandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:25 0:00

Atilla’yla ilgili 6 suçlama

Hakim Berman’ın jüri heyetine detaylarıyla açıkladığı Atilla’yla ilgili suçlamalar şöyle sıralanıyor:

- ABD ve özellikle de Amerikan Maliye Bakanlığını dolandırmak için kumpas kurmak.

- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) delmek için kumpas kurmak.

- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak.

- Amerikan bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurmak.

- Kara para aklamak ve kara para aklamak için kumpas kurmak.

- Yasadışı işlere bilinçli olarak göz yummak.

Hakim Berman, jüriye özellikle ilk ve son suçlamalarla ilgili göz önünde bulundurmaları gereken tüm noktaları detaylarıyla anlatırken, “bilinçli olarak yasadışı işlere göz yumma suçlamasının” altını çizdi.

Hakim Berman ayrıca, jüri heyetine gösterdikleri titizlik ve sabırdan dolayı teşekkür etti.

Akbulut: ‘Tek bir jüri üyesi bile Atilla’yı kurtarabilir

New York Barosuna kayıtlı avukat Cahit Akbulut, sona eren duruşmaların ardından jüri heyetinin alabileceği kararlarla ilgili Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Akbulut, tek bir jüri üyesinin bile Atilla’yı hapis cezasından kurtarabileceğini söyledi.

Jürinin kararı oy birliğiyle alması gerektiğini belirten Akbulut, “11 üyenin ‘evet’ dediğine bir kişi ‘hayır’ derse bile davanın düşme şansı var” dedi.

Akbulut, “Savunma avukatları jüri heyeti arasında bir kaç kişiyi gözüne kestirir. Duruşmalar boyunca o kişileri kendilerine çekmek için çeşitli taktikler uygular. Bu duruşmalarda olan bu seçilen bir kişi bile Atilla’yı hapis cezası almaktan kurtarıp davanın düşmesini sağlayabilir” diye konuştu.

Atilla için en ciddi suçlama

Akbulut, jürinin altı ayrı suçtan yargılanan Atilla'yı bu suçlamaların tamamından suçlu bulabileceği veya birkaçından suçlu olduğu yönünde uzlaşabileceğini ifade etti. Akbulut, Atilla’ya yöneltilen, “görev suistimali ve yasadışı işlere bilerek göz yumma“ suçlamasını, Atilla’ya yönelik en ciddi suçlama olarak değerlendirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG