Erişilebilirlik

Juncker Yeni AB Vizyonunu Açıklıyor


Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker, Birliğin geleceğine yönelik önerilerini çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşmada açıklayacak.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker, Birliğin geleceğine yönelik önerilerini çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'nda yapacağı konuşmada açıklayacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker, Birliğin geleceğine yönelik önerilerini Çarşamba günü açıklıyor. Önerilerde çok vitesli AB fikrinin öne çıkması öngörülüyor

Avrupa Birliği’nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı, bazıları hala süren, zorluklar nedeniyle eski formunda olduğunu söylemek kolay değil. Eskiden tartışma konusu bile yapılmaya değer görülmeyen Avrupa Birliği’nin geleceği artık en hararetli ve en sıkça gündeme gelen tartışma başlıkları arasında sağlam bir yere sahip.

Geçen yıla kadar felsefi yaklaşımların konusu olan Avrupa Birliği’nin geleceği artık pratikte de tartışılıyor. Bunun en önemli nedeni ise bir tabunun yıkılması ve İngiltere’nin üyelikten ayrılma kararı alması. Bir üyenin ayrılmasıyla oluşacak yeni yapıya ayak uydurma ve Avrupa Birliği’nin karşı karşıya olduğu sınamalarla daha etkin şekilde mücadele edebilmesinin sağlanması için yeni bir soluk kaçınılmaz hale geldi.

Bu bağlamda, Avrupa Birliği Komnisyonu Başkanı Jean Claude Juncker bir süredir üzerinde çalıştığı önerilerini resmen açıklıyor. Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda konuşacak ve önerilerde bulunacak olan Juncker’in farklı hızlarda entegrasyon opsiyonunu öne çıkarması bekleniyor.

Juncker, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, “Herkesin aynı şeyi birlikte yaptığını hayal edebileceğimiz bir zaman değil” ifadelerini kullanarak, daha hızlı gitmek isteyenlerin diğerlerini rahatsız etmeden bunu yapabilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Açıklamanın mart sonunda yapılacak ve Avrupa Birliği açısından sembolik öneme sahip olan Roma Zirvesi öncesinde yapılacak olması liderlere zaman tanıma amacı taşıyor. Avrupa Birliği liderlerinin Juncker’in önerilerini de dikkate alarak Roma Zirvesi’ne kendi önerileriyle gelmeleri öngörülüyor.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, önerilerin yapılmasıyla birlikte bir değerlendirme sürecinin de başlamış olacağına dikkat çekti. Komisyon, önerilerin amacının 27’li formatta yoluna devam edecek olan Avrupa Birliği’ndeki birliği ve işbirliğini artırma olduğunun altını çiziyor.

Juncker’in önerileri Roma Zirvesi’nden once gelecek hafta Brüksel’de Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek zirvenin de konularından olacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG