Erişilebilirlik

Juncker’in AB Mesajlarına Sokağın Tepkisi Ne?


Juncker’in AB Mesajlarına Sokağın Tepkisi Ne?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyelik sürecine değinerek Türkiye’nin AB’den uzaklaşmakta olduğunu söyledi. Juncker, Türkiye'nin öngörülebilir gelecekte AB üyeliğinin gerçekleşmeyeceğini ifade ettiği konuşmasında, yeni ülkelerin müzakere sürecinde adalet ve temel değerlere öncelik verildiğini ancak Türkiye'nin bunları yerine getirmediğini savundu.

Peki, sokaktaki vatandaşlar, AB’ye ve üyelik sürecine nasıl bakıyor? Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Türkiye’nin AB’ye üyelik süreciyle ilgili yaptığı açıklama hakkında neler düşünüyorlar? Amerika’nın Sesi İstanbul’daki vatandaşların görüşlerini aldı.

İnşaat Mühendisi Aydın Topal, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun Avrupa Birliği ile ilişkileri imkansız hale getirdiğini savundu. En kötü dönemlerde bile AB’den Türkiye’ye maddi yardımların geldiğini belirten Topal, iş güvenliği ve daha birçok konuda AB süreci sayesinde belli noktalara gelindiğini söyledi. AB’nin Türkiye için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Topal, Türkiye’nin yüzünü her zaman Avrupa’ya dönmesi gerektiğini belirtti.

Emekli memur Abdurrahman Gültekin, Türkiye’de gazetecilerin, belediye başkanlarının ve milletvekillerinin tutuklu olduğunu, bu durumun Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini engellediğini kaydetti.

Üniversite öğrencisi Tarık Pehlivan ise Türkiye’nin AB’ye alınmaması için çok gereksiz bahanelerin ileri sürüldüğünü, Türkiye’nin hiçbir zaman AB’ye alınmayacağını bu yüzden Türkiye’nin AB üyeliği için çabalamaması gerektiğini savundu.

Almanya’da yaşayan belediye çalışanı Salman Karaüzüm, Avrupa’da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı bulunduğunu ve Türklerin Avrupa’da varlıklarını zaten hissettirdiklerini ifade etti. Karaüzüm, Türk siyasetçilerin Avrupa Birliği ile ilgili söylemlerinde daha yapıcı ve yumuşak bir üslup kullanmaları gerektiğini savundu.

Doktor Ahmet Sarı, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde yakın zamanda bir düzelme beklemediğini hatta keskinleşecek bir çatışma ortamının oluşabileceği düşüncesinde olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG