Erişilebilirlik

John Kerry Ortadoğu'da Barış İçin Kararlı


John Kerry Ortadoğu'da Barış İçin Kararlı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Linki indirmek için
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin liderlerini biraraya getirerek iki devletli çözüm planı içeren barış görüşmelerine kalındığı yerden devam edilmesini sağlamak için bir kez daha Ortadoğu’ya gitti. Görüşmeler, 1967’de başlayan İsrail'in Yahudi yerleşim inşaatlarını sürdürmesi nedeniyle iki yıl önce askıya alınmıştı. Ayrıntılar, Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns’ün Ürdün’den geçtiği haberde.

John Kerry, geçen ay gerçek bir ilerleme kaydedildiğini ifade ettiği bölgeye geri döndü. Amerika Dışişleri Bakanı, İsrail Filistin sorununda biraz daha çaba sarfedilerek müzakereleri başlatmanın, iki ülkenin nihai statülerini ortaya koymayı mümkün kılacağına inanıyor.

Sergei Lavrov, “Bu çalışma Ortadoğu dörtlüsü olarak bilinen Amerika, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Rusya’nın yardımıyla gerçekleşiyor” diyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu çabaların İsrail’in Batı Şeria’daki bazı yerleşim yerlerini tutmasını sağlayacak arazi takasını da içeren Arap Birliği barış girişimine dayandığını söylerken İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni şöyle konuştu: “Uluslararası toplumun Ortadoğu sürecindeki rolünün çok önemli olduğunun farkındayız. Taraflar arası doğrudan müzakerelerin kaldığı yerden başlayacağını umuyoruz ancak uluslararası ortam ve müzakerelerin arka planı da bizim için ayrıca önemli.”

Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi Ekber Ahmet’e göre, iki devletli çözüm, Başkan Barack Obama’nın öncelik verdiği bir başlık.

Ekber Ahmet: “Bir başkan ikinci döneminde tekrar seçilme kaygısı taşımadığı için ilk dönemine göre çok daha cesur adımlar atar. Ve şimdi Obama’ya, düşünceli, ağırbaşlı ve İsrail Filistin barışını çözüme kavuşturmanın önemine hakim biri olan John Kerry, Dışişleri Bakanı olarak eşlik ediyor.”

Profesör Ahmet, İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun neyin tehlike altında gireceğini bildiğine inanıyor: “İsrailliler her zaman uzun vadedeki duruma ve büyük resme bakmak zorunda. Uzun vadede bölgesindeki barış ve güvenliğin İsrail’in ulusal çıkarına faydası olacaktır.”

Amerika’nın eski İsrail Büyükelçisi Daniel Kurtzer’a göre bu son barış çabası, Obama yönetimi Arap Baharı’nın doğurduğu beklentileri yönetmeye uğraşırken geldi: “Bu, en çok Amerika’nın çıkarlarını etkileyen ve bugüne kadar çözmeye çalışan herkesin kabiliyetine meydan okuyan kronik bir sorun ve biz de o sorunun parçası olarak görülüyoruz. En azından Arap sokaklarından bakıldığında durum böyle.”

Büyükelçi Krutzer, Dışişleri Bakanı Kerry barış görüşmelerini başlatabilirse, bunun Amerika’nın dış politika konusundaki daha geniş hedeflerine katkıda bulunacağını savunuyor: “Bence Arap sokaklarındaki öfkenin bir kısmını dindirerek, Mısır ve Suriye gibi acil olan diğer konularda atılması gereken adımlar için zaman kazandırabilir.”

Büugün Ürdün’e giden Dışişleri Bakanı Kerry, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Judeh ile biraraya gelerek, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la akşam yemeğinde görüştü. Kerry’nin Ortadoğu’da barış çabaları ve Suriye’deki durumu ele almak için Arap Birliği yetkilileriyle yarın görüşmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG