Erişilebilirlik

John Kerry Endonezya'da


John Kerry, Cakarta’da küresel iklim değişikliği konusunda önemli bir konuşma yapacak ve hem ülkelere hem de bireylere, bu tehdide daha fazla eğilme konusunda çağrıda bulunacak

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Asya ülkelerine düzenlediği ziyaretlerin son ayağı olan Endonezya’ya gitti.

Kerry Endonezya’dan önce Çin’deydi.

John Kerry, yarın (Pazar) başkent Cakarta’da küresel iklim değişikliği konusunda önemli bir konuşma yapmaya hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir üst düzey yetkilisi, Kerry’nin konuşmasında küresel topluma; hem ülkelere hem de bireylere, bu tehdide daha fazla eğilme konusunda çağrı yapacağını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Cakarta’dan önce Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Jingping’le yaptığı görüşmede küresel ısınma ve insan hakları konularına değindi. Ayrıca Pekin hükümetinin Doğu Çin Denizi üzerindeki hava savunma bölgesini genişleterek Asya’da güç gösterisi yapması konusu, Kerry ve Şi arasındaki görüşmede gündeme geldi. Çin’in genişletmek istediği alanda Japonya da hak iddia ediyor.

Kerry, bölgesel anlaşmazlıklarda Çin’e “daha az çatışmacı yaklaşım izleme” tavsiyesinde bulundu. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin’in daha barışçı bir çözümü tercih ettiğini, ama egemenlik haklarını korumaktan da çekinmeyeceğini açıkladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Jingpin’le yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan John Kerry, Pekin’in Kuzey Kore’yi nükleer görüşmelere zorlama konusundaki kararlılığını memnunlukla karşıladığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Çin’in, Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusundaki kararlılığını daha iyi vurgulayamayacağını söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Wang da, Kore yarımadasında bir kargaşaya asla izin vermeyeceklerini, hem söz hem de eylemler konusunda son derece ciddi olduklarını belirtti.

Çin Kuzey Kore’nin en önemli müttefiki olmanın yanı sıra en önemli ticari ortağı konumunda bulunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG