Erişilebilirlik

John Kerry Dışişleri’ne Kendi Tarzını Getirdi


John Kerry Dışişleri’ne Kendi Tarzını Getirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Amerika’nın Sesi diplomasi muhabiri Scott Stearns, Kerry’nin diplomatik üslubunun şekillendiğini ve bunun önceki bakan Hillary Clinton’ın tarzından farklı olduğunu bildiriyor

John Kerry, Dışişleri Bakanı olarak ilk Avrupa ve Ortadoğu ziyaretlerini tamamladı. Amerika’nın Sesi Dışişleri Bakanlığı muhabiri Scott Stearns, Kerry’nin diplomatik üslubunun şekillendiğini ve bunun kendisinden önceki bakan Hillary Clinton’ın tarzından farklı olduğunu bildiriyor.

John Kerry göreve atanadığı günden beri, Hillary Clinton’ın yerini doldurmanın kolay olmayacağını, Hillary Clinton da Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı yapan Kerry’nin Dışişleri Bakanlığı için doğru tercih olduğunu vurguluyor.

Hillary Clinton, “John Kerry, genç bir Vietnam muharibi olarak döndükten sonra ilk kez karşısına çıktığı bu komisyonun yıllarca başkanlığını başarıyla yaptı ve geniş bir dünya görüşü geliştirdi” diye konuştu.

Diplomat bir aileden gelen John Kerry, Dışişleri Bakanı olarak çıktığı ilk gezide, Amerikan politikasını ülke dışında temsil eden diplomatlara büyük destek verdi: “Dünyanın en önemli işlerinden birini yaptığınıza inanıyorum ve bu yolculuğa sizlerle birlikte çıkmış olmaktan gurur duyuyorum.”

Washington’un en üst düzey diplomatı olarak John Kerry’nin Hillary Clinton’dan farkı ne olacak?

Amerika Barış Enstitüsü uzmanı Steve Heydemann’a göre, Hillary Clinton’ın Başkan Obama’yla rekabeti, başlangıçta baskı oluşturdu.

Hillary Clinton, “Bazı önemli farklılıklar olduğunu artık öğrendik ama Hillary Clinton bunları göstermemek ve görüşbirliği içinde olduklarını vurgulamak için çok çaba göstermiş olmalı. John Kerry’nin Beyaz Saray’ın politikayla ilgili sınırlarını zorlama konusunda daha istekli olacağını düşünüyorum,” şeklinde konuşuyor.

Heydemann, uzun ve başarılı Kongre deneyiminin Kerry’ye daha çok diplomatik özgürlük verdiği görüşünde: “Senato’daki uzun yıllarına bakarak, Hillary Clinton’dan daha farklı bir konumda olduğunu düşünüyorum. Bence biraz daha bağımsız, biraz daha ısrarlı bir dışişleri bakanı olacak.”

Hillary Clinton bakanlığı döneminde Amerika’nın Asya’yla diplomatik ve ticari ilişkilerini geliştirmeye ağırlık verdi.

American Üniversitesi’nden Profesör Pek Koon Heng’e göre, bu, Kerry’nin işini kolaylaştıracak.

Profesör Heng, “Clinton, Dışişleri Bakanı Kerry için bütün ön hazırlıkları yaptı. Bu sayede önümüzdeki aylarda Amerika’nın Asya politikaları çok iyi sonuçlar verebilir” yorumunda bulundu.

Heng, Kerry’nin Washington’un Asya’yla işbirliğini güçlendireceği görüşünde. Ancak John Kerry ilk resmi gezisini Asya’ya değil, Avrupalı müttefikleri ve Ortadoğulu liderlerle görüşmeye ayırdı.

Uzmanlara göre, Kerry, Amerika’nın bazı ülkelerle Irak ve Afganistan savaşları yüzünden gerginleşen diplomatik ilişkilerini düzeltme fırsatına sahip.

Heydemann, “Dışişleri Bakanı Kerry, Başkan Obama ve daha önceki bakan Clinton gibi sorunları çözmede diplomasinin önemini çok iyi bilen bir siyasetçi. Müttefiklerle işbirliği yapmanın değerini, daha önceki yönetimde dış politikayı yönlendiren tek taraflı kararlardan kaçınma gereğini anlıyor,” şeklinde konuşuyor.

Dışişleri Bakanı John Kerry 20 Mart’ta çıkacağı Ortadoğu gezisinde Başkan Obama’ya eşlik etmeye hazırlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG