Erişilebilirlik

Jeffrey: ‘Türk Dış Politikası Gelenekselleşir’


Jeffrey: ‘Türk Dış Politikası Gelenekselleşir’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Başkent Washington’daki Hudson Enstitüsü’nde ‘Türkiye Kürtler ve Ortadoğu’ başlıklı bir panelde, Türkiye’de genel seçim sonuçlarından çıkan tablonun bölge için ne anlama geldiği tartışıldı

Bölge uzmanı isimlerin katıldığı Salı günkü oturumdaki konuşmacılardan biri de Amerika’nın Türkiye eski Büyükelçilerinden James Jeffrey’di. Jeffrey önce seçim sonuçlarına değindi ve bu sonuçların, halkın yüzde 60’ının iktidar partisine “biz senin ülkeyi yönetme şeklini beğenmiyoruz” mesajı verdiğini savundu.

Jeffrey: ‘Dış politikada daha geleneksel bir tavır izlenebilir’

Büyükeleçi Jeffrey, Türkiye’nin bölgede ulus devlet olarak büyük güç olduğuna dikkat çekti ve Türkiye ile dış politika yürütmenin her zaman zor olduğunu vurguladı. Ancak Jeffrey, seçim sonrasındaki süreçte, daha geleneksel bir Türk dış politikasına dönüleceği tahmininde bulundu. Eski büyükelçi, bu çerçevede İsrail’le ilişkilerin de normale döneneceğine inandığını vurguladı, İsrail Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi çerçevesinde önümüzdeki yıl iki ülkenin karşılıklı büyükelçi atayacakları tahmininde bulundu.

Suriye sınırı ve Kürtler konusu

Amerika’nın Türkiye eski büyükelçisi James Jeffrey, Suriye sınırındaki gelişmeler ve Kürtler’in durumuyla ilgili olarak da, Kürt grupların kendi içlerindeki farklılıklara rağmen Kobani konusunda biraraya geldiklerini vurguladı.Hudson Enstitüsü uzmanlarından Eric Brown ise Kürtler’in, Türkiye’de siyaset sahnesinde daha uzun süre yer alacakları tahmininde bulundu, önümüzdeki 20 yılda daha önemli rol oynayacaklarına işaret etti.

Eric Brown Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Suriye konusunda eleştirdi. Cumhurbaşkanının Suriye’deki düşman sıralamasının önce Esat, sonra Kürtler şeklinde olduğunu savunan Eric Brown, Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ilişkiler ve Ortadoğu politikaları konusundaki tutumunun ise kurulması muhtemel koalisyon hükümetine bağlı olacağını kaydetti. Uzman, bu noktada olası bir koalisyon hükümetinin İsrail’le ilişkileri yumuşatacağını savundu.

Gönül Tol: ‘ABD, Kürtlerle daha fazla işbirliği yapacak ’

Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Direktörü Gönül Tol da Hudson Enstitüsü’ndeki panelin konuşmacılarından biriydi. Tol, Obama yönetiminin Türkiye'nin IŞİD’le mücadele konusunda fazla bir şey yapmamasından rahatsız olduğunu söyledi. Gönül Tol, Amerika’nın Kürtlerle daha çok işbirliği yapmaya devam edeceğini, ve bölgede resmi olmasa da fiili bir özerk bölge oluşacağını belirtti. Erdoğan’ın Tel Abyat’taki gelişmeler sonrasında yaptığı açıklamalara değinen Tol, Cumhurbaşkanı’nın Türkiye'nin Tel Abyat’ta Kürtler’e komşu olmasının IŞİD’den daha tehlikeli olduğu yönünde açıklamalar yaptığını, bunun da seçim sonuçlarından ders almadığını ortaya koyduğunu savundu.

Tol’dan CHP’ye eleştiri

Ana muhalefet partisi CHP de Gönül Tol’un eleştirilerinin hedefindeydi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kürt meselesi konusunda bir iç hesaplaşma yapması gerektiğini savunan Tol, CHP’nin kültürel haklarından daha fazlasını vermek zorunda olduğu ve artık görmezden gelemeyeceği bir Kürt gerçeği olduğunu söyledi.

Türkiye’deki genel seçimlerin üzerinden neredeyse üç hafta geçti ve Amerika’nın başkentinde Türkiye’deki gelişmeler yakından izleniyor. Çünkü, Amerika’nın dış politikada en büyük önceliği IŞİD’le mücadele etmek ve terörist örgütü yok etmek. Türkiye’de IŞİD tehdidinin bulunduğu coğrafyanın tam ortasında. Dolayısıyla her koalisyon senaryosu, Türkiye’nin dış politika konusundaki en küçük bir yön değişikliği, sadece komşu ülkeler değil Amerika için de önemli olacak.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG