Erişilebilirlik

Jeb Bush Kimdir?


Jeb Bush Kimdir?
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Babası ve ağabeyi başkanlık yapmış olan eski Florida Valisi Jeb Bush da 2016 Başkanlık seçimleri için aday. Bush kendisini diğer adaylardan ve yakınlarından farklı göstermeye çalışıyor.

Jeb Bush adaylığını açıklamak için podyuma çıkmadan önce hem görünüşü hem de söyledikleriyle kendini diğer adaylardan ayırmak istediğini ortaya koydu.

Küba göçmeni Chirino ailesi açıklamadan önce İspanyolca şarkılar söyledi. Diğerleri İspanyolca konuştu.

Cumhuriyetçi Jeb Bush 7 yıl boyunca Florida’da valilik yaptı. Devlet okullarında tartışmalı reformları destekleyen Bush aynı zamanda vergileri ve eyaletin memur sayısını azalttı. Bush şimdi de, ülke ekonomisini kalkındıracağını söylüyor: “Hedefim, yılda yüzde 4 büyüme ve bunun yaratacağı 19 milyon kişilik istihdam.”

Bush’un soyadı seçim kampanyası için mali destek bulmasını kolaylaştıracak. Hem babası George H.W. Bush, hem de ağabeyi George W. Bush daha önce başkanlık yapmış politikacılar. Ancak aile adı aynı zamanda bir dezavantaj da olabilir. Çünkü George W. Bush döneminde başlayn Irak Savaşı ülkede iyi anılmıyor. Ford O’Connell Cumhuriyetçi Parti strateji uzmanı: “Jeb Bush’un yapması gereken kendisi olmak, bir üçüncü Bush olmak değil.”

Yeni Cumhuriyetçi aday İngilizce konuşsa da arada İspanyolca da kullandı.

Bush, kampanyasının tüm göçmenler için eşit fırsat sunmaya odaklanacağını söyledi. Göçmenlik karşıtı bir kişinin protestosuna cevap verirken de Başkan Obama’yı üstü kapalı eleştirdi: “Amerika’nın bir sonraki başkanı anlamlı bir göçmenlik reformu geçirecek. Sorun başkanlık kararnamesiyle çözümlenmeyecek.”

Bush muhafazakar olmasına rağmen göçmenlik reformunu savunuyor. Ayrıca ulusal bir eğitim müfredatının gereğine de inanıyor.

Partilerüstü Politika Merkezi'nden John Fortier, “Bu tür tercihlerini anlatmak zorunda kalacak. Aynı zamanda Hillary Clinton’ın da yaptığı gibi, adaylar arasında neden daha yeni yüzler olmadığını da açıklaması gerekiyor.”

Hillary Clinton’ın da eşi Bill eski başkanlardan. HillaryClinton, Demokrat Parti’nin önde giden adayı. Diğer adaylar siyasette önem sahibi bu iki aileden gelen siyasetçilerle mücadele edecek. Diğer bir deyişle ikinci bir Clinton, ya da üçüncü bir Bush’la rekabete girecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG