Erişilebilirlik

Japonya Radyasyon Seviyesini Düzeltti


Japonya Radyasyon Seviyesini Düzeltti
Japonya Radyasyon Seviyesini Düzeltti

Japonya’da depremde hasar gören nükleer santralde radyasyon düzeyinin normalin 100 bin katı üzerinde bulunduğu açıklandı.

Daha önce radyasyon düzeyinin normalin 10 milyon katına çıktığı bildirilmiş, bunun üzerine işçiler hızla santralden çıkarılmıştı. Ancak daha sonra yetkililer, radyasyon ölçümlerinin doğru olmadığını ve yeni ölçüm yapılacağını bildirmişti. Yeni ölçümde radyasyon düzeyi başta açıklananın çok altında çıktı.

Japon Nükleer Enerji Dairesi, Büyük Okyanus sularında radyoaktif iyot seviyesinin, santralin 300 metre uzağında normalin bin 200 misli üzerinde; 30 kilometre açıkta ise normal düzeyde olduğunu açıkladı.

Daire yetkilileri, okyanusun radyoaktif kirlenmeyi hızla temizleyeceğini, deniz yaşamı ya da gıda güvenliği açısından acil bir tehlike bulunmadığını da bildirdi.

Deniz suyunun kirlenmesi radyasyonun santralden sızmaya devam ettiğini gösteriyor.

Hükümet sözcüsü Yukio Edano, sudaki radyasyonunun nükleer reaktörlerin birinden sızdığının kesin olduğunu söyledi.

Santral görevlileri, halen reaktörleri soğutmak için kullanılan aşırı radyasyonlu suyu tesisten temizlemeye çalışıyor. Yakıt çubuklarını soğutmak için sürekli denizden su alınıp verildiği için, tesis çevresindeki deniz suyunda da radyasyon seviyesi çok yükselmiş durumda.

Resmi rakamlara göre 11 Mart’ta Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve depremin sebep olduğu tsunamide 10 bin 600 kişi öldü, 16 bin 500 kişi kayıp.

300 bin Japon ise hala okul ve spor salonu gibi geçici barınaklarda yaşıyor.

XS
SM
MD
LG