Erişilebilirlik

Japonya’daki Santralden Radyasyonlu Su Sızıntısı Durduruldu


Japonya’daki Santralden Radyasyonlu Su Sızıntısı Durduruldu
Japonya’daki Santralden Radyasyonlu Su Sızıntısı Durduruldu

Japonya’da deprem ve tsunami yüzünden hasar gören nükleer santrale, yakıt çubuklarını soğuk tutmak için sıvı nitrojen pompalanıyor.

Tokyo Elektrik Şirketi, reaktörde sızıntıya yol açan çatlağın kapatıldığını denize radyasyonlu su sızıntısının durdurulduğunu açıklamıştı.

Santral yakınındaki deniz suyunda yapılan ölçümlerde radyasyon oranının azaldığı tespit edildi. Cumartesi günü tesis çevresindeki sularda normalin 7,5 milyon katı miktarda radyasyon bulunmuş ancak bu miktar Pazartesi günü 5 milyona düşmüştü.

Tokyo Elektrik Şirketi, biriken ve daha yüksek radyasyonlu soğutma suyunu denize akıtmamak için, depolardaki 10 bin ton kirli suyu denize boşaltmıştı.

Bu arada Tokyo hükümeti, denize boşaltılan radyasyonlu suyla ilgili olarak komşu ülkelerin kaygılarını gidermeye çalışıyor. Güney Kore ve Çin hükümetleri, radyasyonlu suların kendi kıyılarına ulaşmasından endişeleniyor.

Japonya Dışişleri Bakanı ise, deniz suyunun kirlenmesini en aza indirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve tüm faaliyetlerinden Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ni haberdar ettiklerini açıkladı. Japon yetkililer, okyanusa bırakılan kirli suyun sağlık sorunlarına yol açmayacağını ve mevcut denizcilik yasalarını ihlal etmeyeceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG