Erişilebilirlik

Japonya’da Gıda Maddelerinde Radyasyon Bulundu


Japonya’da Gıda Maddelerinde Radyasyon Bulundu
Japonya’da Gıda Maddelerinde Radyasyon Bulundu

Tokyo hükümeti Fukuşima nükleer elektrik santrali çevresinde bazı gıda maddelerinde radyasyon görüldüğün açıkladı.

Devlet Bakanı Yukio Edano, tesis çevresindeki tarlalar ve sütte normalin üzerinde radyasyon belirlendiğini ancak tehlikeli seviyede olmadığını söyledi. Bakan, tesisten 240 km uzaktaki Tokyo’da da, içme suyunda, mikroskobik miktarda radyasyon saptandığını bildirdi.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, dün, Fukuşima santralinde durumun çok ciddi olduğunu; sivil ve askeri personelin, hayatlarını tehlikeye atarak reaktördeki radyoaktif yakıt çubuklarını soğutmaya çalıştıklarını söylemişti.

Tokyo hükümeti, 7 basamaklı radyasyon tehdit cetvelinde tehlike seviyesini 4’ten 5’e çıkardı.

İtfaiye ekipleri, yakıt çubuklarını soğutmak için, tesise dışarıdan hortumlarla deniz suyu sıkıyor. Mühendisler ise tesisin kendi soğutma sisteminin devreye sokulabilmesi için santrale elektrik sağlamaya çalışıyor. Elektrik bağlanır bağlanmaz tesisin kendi soğutma sistemi denizden su basmaya başlayacak.

Deprem ve tsunami, santralde elektrik kesintisine ve kesinti halinde devreye girecek olan dizel jeneratörlerin zarar görmesine sebep olmuştu.

Merkezi Fukuşima santrali olmak üzere 20 km çapındaki bir alanda yaşayan 200 bin kişi tahliye edildi. Çemberin, 20-30 km arasındaki şeridindeki oturanlardan ise sokağa çıkmaktan kaçınmaları istendi.

Amerika ise Japonya’daki vatandaşlarına santrale 80 kilometreden fazla yaklaşmamaları uyarısında bulundu.

XS
SM
MD
LG