Erişilebilirlik

Japonya’da Deprem ve Sunamide Ölenler Törenlerle Anıldı


Bir Budist rahip yerle bir olan Onagawa kentinde ölenler için ayin yapıyor
Bir Budist rahip yerle bir olan Onagawa kentinde ölenler için ayin yapıyor

Felakette hayatını kaybeden 20,000 kişi için olayın yıldönümünde anma törenleri yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu

Felakette hayatını kaybeden 20,000 kişi için olayın yıldönümünde anma törenleri yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

9 şiddetindeki deprem ve sebep olduğu dev dalgalar ağır can ve mal kaybının yanı sıra nükleer kazaya da yol açmıştı. Elektrik motorları su altında kalan Fukuşima Dayçi santralindeki 6 nükleer reaktörden üçü kazadan sonra kapatıldı. Ayrıca santralden çevreye sızan radyasyon nedeniyle, asgari 20 km çapındaki bir alanda onlarca yıl iskân mümkün değil. Aradan bir yıl geçmesine rağmen bölgeden tahliye edilen on binlerce kişi hala işsiz ve hala geçici barınaklarda yaşıyor.

Fukuşima’daki radyasyon sızıntısı, 1986 yılında Ukrayna’da Çernobil nükleer tesisinde meydana gelen felaketten buyana görülen en ciddi nükleer kaza olarak niteleniyor.

Bazı uzmanlar Fukuşima çevresindeki toprakların %10'unun radyasyonla kirlendiğini ve buralarda yüzlerce yıl tarım yapılamayacağını öne sürüyor.

Başbakan Yoşihiko Noda, dün, Washington Post gazetesinde felaket sırasında ülkesine yardım eden tüm örgüt, kuruluş ve hükümetlere teşekkür etti.

Su altında kalan yerleşim birimlerin çoğunda enkaz kısmen kaldırılmış durumda. Ancak yetkililere göre kısmı temizlik yıkılan binaların yeniden inşa edilebilmesi için yeterli değil.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede de Japon depremi ve sunamide ölenler için anma törenleri yapıldı, denize çiçekler

XS
SM
MD
LG