Erişilebilirlik

Japonya'da Yaşanan Felaket Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkiler?


Japonya'da Yaşanan Felaket Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkiler?
Japonya'da Yaşanan Felaket Küresel Ekonomiyi Nasıl Etkiler?

Japonya tarihinin en büyük felaketini yaşadı. Deprem, tsunami ve arkasından gelen nükleer sızıntı tehlikesi bu ülkeyi büyük bir ekonomik maliyetle de başbaşa bıraktı. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya’nın küresel ekonomiyi de önemli ölçüde olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Fukuşima reaktöründeki tehlike devam ediyor. Bu belirsizlik de dünya piyasalarında dalgalanmalara yol açıyor. Piyasa uzmanı Will Hedden şunları söylüyor: "Piyasalara hala panik hakim. Önümüzü göremiyoruz, Japonya hala ciddi sıkıntıları aşabilmiş değil"

Japon yetkililer, 11 Mart depreminin, 1995 yılındaki Kobe depreminiden çok daha fazla zarara yol açtığını söylüyor. Kobe depreminin maliyeti 100 milyar dolar civarındaydı.

Reuters Tokyo Bürosu şefi Nathan Layne şunları söylüyor: "İlk tahminler, zararın 180 milyar dolar civarında olacağı yönünde. Kriz giderek büyüyor. Radyasyon tehlikesi de eklenince durum daha da vahim. Turizm sektörü tam bir çıkmazda."

Ülkede enerji ağının hasar görmüş olması da büyük bir endişe kaynağı. Otomobil sektörü analisti Paul Newton, elektrik kesintileri yüzünden fabrikalarda üretimin aksadığına dikkati çekiyor: "Fabrikalar zarar gördüğünden ya da yedek parça eksikliğinden değil, elektrik kesintilerinden dolayı üretim yapamıyor."

Ancak bazı uzmanlar daha iyimser. Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Japonya Program Başkanı Nicolas Szechenyi de bunlardan: "Bu depremle 1995 Kobe depremi arasındaki fark, Sendai bölgesinin ülkenin üretim ana merkezi olmaması. Bir çok otomobil fabrikası kapandı, elektrik kesintileri sürüyor, ama yeniden imar çalışmaları da başladı. Bu faaliyet ekonomiyi canlandıracaktır."

Japonya’nın yeniden imar çalışmalarını tahvil çıkararak finanse etmesi bekleniyor. Ancak bazı uzmanlar bu yöntemin uzun vadede olumsuz etkileri olacağını, ülkenin borç yükünü artıracağını, Japon mallarının fiyatını yükselteceğini söylüyor. Japonya’nın borçları halen ülkenin gayrisafi milli hasılasının iki katı düzeyinde.

XS
SM
MD
LG