Erişilebilirlik

Japonya ve Güney Kore Çin'e Meydan Okudu


Güney Kore hava kuvvetlerine bağlı bir KF-16 savaş uçağı tartışmalı hava bölgesine girmek üzere havalanrken
Güney Kore hava kuvvetlerine bağlı bir KF-16 savaş uçağı tartışmalı hava bölgesine girmek üzere havalanrken
Amerika’nın ardından Japonya ve Güney Kore de Çin’in tekbaşına ilan ettiği hava savunma bölgesi üzerinde askeri uçak uçurduğunu bildirdi.

İki ülke yetkilileri Perşembe günü savaş uçaklarının Pekin’in yeni ilan ettiği kurallara uymadan tartışmalı bölge içinde uçtuklarını açıkladı.

Pentagon önceki gün Çin’in hava savunma bölgesi yaratma çabasına karşılık Amerika’nın iki B-52 bombardıman uçağını Çin’in izin alınmasını şart koştuğu hava savunma bölgesinde tartışmalı adaların yakınında izinsiz uçurduğunu açıklamıştı.
Çin Savunma Bakanlığı ise bir gün sonra yaptığı açıklamada yapılan uçuşların rotasının eş zamanlı olarak izlendiğini belirtti. Bakanlık Çin’in bölgede etkin kontrol yapma yetkisine sahip olduğu uyarısında bulundu.

Pentagon, Pazartesi günü yapılan uçuşlara Pekin’in acil bir tepki vermediğini bildirdi. Geçtiğimiz günlerde adaları hava savunma bölgesinin içine dahil ettiğini açıklayan Çin, bölgeye giren tüm uçakların kendilerini tanıtması ve Pekin’den gelen tüm emirlere uyması gerektiğini belirtmişti.

Çin bir hava savunma bölgesi oluşturma çalışmalarını sürdürürken ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Amerika ve Japonya arasındaki savunma anlaşmasının iki ülke arasındaki tartışmalı adaları da kapsadığını açıkladı.
Pentagon’dan yapılan açıklamada Hagel’ın Japon meslektaşıyla Doğu Çin Denizi’ndeki güvenlik konularını ele aldığı belirtildi.

Pentagon sözcüsü, Savunma Bakanı Hagel’ın, Japon hükümetini Çin’in açıklamasının ardından izlediği itidalli tutum nedeniyle övdüğünü bildirdi.


Amerikalı yetkililer Pazartesi yapılan uçuşların uzun zaman önce planlanan sıradan eğitim uçuşları olduğunu belirtti. Ancak uzmanlar uçuşların, Washington’un Çin’in bölge üzerinde kurmak istediği kontrolu tanımadığı yolunda bir mesaj olduğunu söylüyor.

Merkezi Hawaii’de bulunan Pasifik Forum’undan Ralph Cossa Amerika’nın Sesi’ne verdiği röportajda B-52 uçuşlarının Çin’in gerilimi artırma çabalarına karşı ivedilikle verilmiş doğru bir karşılık olduğunu söyledi. Cossa, Amerika’nın bu kararını, Çin’in uluslararası hava sahalarını başkalarının kullanmasını engelleyecek şekilde kapatmasına karşı önemli bir tepki olarak tanımladı.

Geçen Cumartesi Çin, Doğu Çin Denizi Hava Tanımlama Bölgesi’nin koordinatlarını yayınlamış ve bölge haklarını korumak için acil hava savunması önlemleri alacağı uyarısında bulunmuştu.
Ancak Çin’in sözünü ettiği önlemlerin ne olduğu bilinmiyor.

Bazı uzmanlar Çin’in kararının bir hesap hatası olduğunu ve Amerika’nın öndegelen müttefiki olan Japonya’yı koruma konusundaki kararlılığını hafife aldığını düşünüyor.
Çin’in Diaoyu, Japonya’nın ise Senkaku olarak adlandırdığı ıssız adaların üzerindeki uçuşlar Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Pekin ziyaretinden bir hafta önce gerçekleşti.

Biden’ın Çinli yetkililerle görüşmelerinde bölgede artan gerilimle ilgili Amerika’nın duyduğu kaygıları gündeme getirmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG