Erişilebilirlik

Japonya-Çin Arasındaki Adalar Gerginliği Sürüyor


Japonya ve Çin arasında, Doğu Çin Denizi’ndeki insansız ada parçacıklarının yol açtığı toprak kavgasını çözmek üzere iki ülkenin dışişleri bakanlarının yaptığı üst düzey görüşmelerde bir uzlaşma sağlanamadı.

Çin’in resmi haber organı Xinhua’nın haberine göre, New York’ taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na giden Çinli ve Japon yetkililer, Çin'de Diaoyu ve Japonya'da Senkaku adıyla anılan adaların yol açtığı krizi de görüştü. Haberde, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi’nin ülkesinin tartışmalı adalar konusundaki görüşünü yinelediği vurgulandı.

New York’ta bir saat süren görüşme havasını “ağır” olarak tanımlayan Japon Dışişleri Bakanı Koichiro Gemba ise, Çin’i tepkilerinde sakin olması konusunda uyardı.

Çin ve Japonya arasındaki adalar gerginliği, geçtiğimiz haftalarda Japonya’nın Doğu Çin Denizi’ndeki adaları Japon mülk sahibinden satın aldığını açıklamasından sonra zirveye ulaşmıştı. Çin’de Japonya karşıtı gösteriler düzenlenirken, birçok Çinli Japon yapımı ürünlerin satışını protesto etti. Japon otomobil üreticileri Toyota ve Nissan, yeterli talep olmamasından dolayı Çin’deki üretimlerini azaltacaklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG