Erişilebilirlik

Japon Yeni’nin Değeri Düştü


Japon Yeni’nin Değeri Düştü
Japon Yeni’nin Değeri Düştü

Sanayileşmiş yedi ülkeyi aynı çatı altında toplayan G7 Grubu’nun Japonya’ya yardım etmek için piyasalara müdahale etme kararı etkili oldu.

G7 maliye bakanları Cuma sabahı telefonla yaptıkları acil toplantı sonrasında ortak hareket kararı aldı. Amerika, Fransa, Almanya, Kanada, Japonya, İtalya ve İngiltere’den oluşan G7 grubunun müdahale kararı almasından hemen sonra Yen’in değerinde düşüş görüldü.

Yatırımcılar da müdahale kararından memnun kalınca Japon borsasının temel göstergesi Nikkei Endeksi yüzde 2,7 değer kazandı.

Japonya ekonomisi büyük ölçüde ihracata dayalı olduğundan, Yen’in değer kazanması, Japon ürünlerinin fiyatının yükselmesine neden oluyor, bu da ülkenin dış ticaretteki rekabet gücünü azaltıyor.

Bloomberg haber ajansına göre, Dolar karşısında değer kazanan her bir Yen oto üreticisi Toyota’nın gelirlerini 372 milyon Dolar azaltıyor.

Deprem ve tsunami sonrasında Japon Yen’inin değeri tarihi rekor seviyesine çıkmıştı. Japon sigorta şirketlerinin tazminat ödemeleri ve yeniden imar çalışmaları için ülke dışındaki varlıklarını satarak Japonya’ya para akıtacakları yolundaki iddialar yüzünden spekülatörler alıma geçince, paranın değeri ani olarak yükselmişti.

XS
SM
MD
LG