Erişilebilirlik

Japon Ekonomisi Durgunluğa Girdi


Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olan Japonya’nın krizin eşiğine gelmesi Tokyo borsası ve diğer öndegelen para piyasalarında düşüşlere yol açtı

Açıklanan yeni veriler, Japonya ekonomisinin Temmuz, Ağustos ve Eylül çeyreğinde yaşadığı yüzde 1.6 lık bir gerilemeyle bir önceki döneme göre daha sert bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Ders kitapları genellikle herhangi bir ekonominin iki çeyrekte gerileme yaşamasını “ekonomik durgunluk” olarak tanımlıyor.

Küçülen ekonomiyle birlikte gelen vergi artışları, işyerlerinin ve tüketicilerin harcama yapmalarını caydırdığı bildiriliyor. Mali medya, kötü giden ekonominin büyük olasılıkla Başbakan Shinzo Abe’nin yapmak isteyeceği vergi artışını erteleyeceğini ve erken seçime neden olacağını savunuyor.

Başbakan Abe, seçimleri yavaş büyüyen ekonomiyi kamu harcamalarını teşvik edici reformlar gerçekleştirerek güçlendirme vaadiyle kazanmıştı. Abe’nin reform planı Japonya’da "Abenomics" olarak biliniyor.

Daralan ekonomi Japonya’nın küçük bir oranda da olsa büyüyerek ekonomisini geliştireceğini tahmin eden uzmanları şaşırttı. Durgunluk haberleri Tokyo borsası ve diğer önde gelen para piyasalarında gerilemeye neden oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG