Erişilebilirlik

İstanbul’da Yıldırım-İmamoğlu Yarışına Doğru mu?


Ekrem İmamoğlu
Ekrem İmamoğlu

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul’da göstereceği adayın belli olduğu yönünde sinyaller geliyor. VOA Türkçe muhabirinin edindiği bilgiye göre, CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayının Ekrem İmamoğlu olması ihtimali ağır basıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le yerel seçimlerde ittifak ya da kendi ifadesiyle “güç birliği” konusunda mutabakat sağlamasının üzerinden 12 saat geçmeden İstanbul uçağındaydı.

Kılıçdaroğlu, İstanbul’a iner inmez kendisini bekleyen İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’yla birlikte Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu evinde ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu ve Kaftancıoğlu’yla görüşen İmamoğlu, ailesinin de katıldığı kahvaltı sonrası ziyaret sırasında çekilen fotoğrafları kendi kişisel hesabından paylaştı.


VOA Türkçe’ye bilgi veren CHP’li kaynaklar, Kılıçdaroğlu’nun uzun süredir aklından geçen isim olan Ekrem İmamoğlu’nun kesinleştiğini söylüyor.

Aynı kaynaklara göre, CHP’nin eski genel sekreterlerinden ve Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğu 2009 yılında il başkanı olarak çok yakın çalıştığı Gürsel Tekin, mevcut genel sekreter Akif Hamzaçebi ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İstanbul’da partisinden %11 fazla oy alan Muharrem İnce’ye tercih edilen İmamoğlu başta gönülsüz olsa da Kılıçdaroğlu ve yakın çalışma arkadaşları tarafından ikna edildi.

Kılıçdaroğlu neden İmamoğlu’nu tercih etti?

Beylikdüzü Belediye Başkanı’nın son 10 gündür siyasi faaliyetlerini arttırdığı da dikkat çekiyor

3 Kasım’da İstanbul’un CHP’li ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelen Ekrem İmamoğlu, sonrasında 39 ilçenin belediye başkanları ve kadın kolları başkanlarıyla buluştu. Bu sırada sosyal medya hesaplarından video paylaşımlarına hız verdi.

48 yaşındaki siyasetçi, 2009 yılında CHP’nin Beylikdüzü ilçe başkanı olduktan sonra 2014 yılında aday olduğu belediye başkanlığında partisinin oyunu ikiye katlayarak bir önceki seçimde AKP’ye 1,5 puanla kaybedilen İstanbul’un gelişmekte olan orta büyüklükteki ilçesini bu kez iktidar partisinin 11,5* puan önünde kazandı.

CHP’li kaynaklar, Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu tercihinde, “Karadenizli, muhafazakar kökene sahip bir aileden gelme, genç ve başarılı belediye başkanı” olmasının önemli rol oynadığını ifade ediyor.

Çelebi: “İstanbul özgürleşmek istiyor, Beylikdüzü iyi bir model”

Eski İstanbul milletvekili ve CHP’nin yerel siyasetteki önemli isimlerinden Süleyman Çelebi ise bu özelliklere ek olarak 2014 yerel seçimlerinde “İstanbul’da AKP’den koparılan tek ilçe”nin Beylikdüzü olduğunun altını çiziyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çelebi, “2014’te AKP’ye sahip olduğu belediyelerde tek yenilgiyi İmamoğlu yaşattı. Bunu da vizyonuyla, yüz yüze temasıyla ikna ederek sağladı. Önce İstanbul’un sonra Türkiye’nin özgürleştirilmesini sağlamak gerekiyor. İmamoğlu bunu Beylikdüzü’nde yaptı. Doğa dostu, kültüre yatırım yapıyor, çevresine saygılı, sanatla iç içe bir ilçe yarattı ve önemli bir model oluşturdu. Üstelik Beylikdüzü’nde muhafazakar insanlar misal Bağcılar’dan Esenler’den farklı olarak el ele dolaşabiliyor” dedi.

Peki İstanbulluların henüz yeterince tanımadığı orta büyüklükteki bir ilçenin belediye başkanı, 24 Haziran seçimlerinde oyların %50,68’ini alan AKP-MHP ittifakının muhtemel adayı TBMM Başkanı ve eski Başbakan Binali Yıldırım’ı yenebilir mi?

Özer Sencar: “Güçlü bir reklam ve iletişim kampanyası ile tanınmamış olmak lehte sonuç verebilir”

Metropoll Araştırma’nın CEO’su Özer Sencar, toplum tarafından iyi tanınmamış olmanın doğru bir iletişim kampanyasıyla avantaj haline dönüştürebilmesinin de ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Prof. Sencar, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi adaylarının kimler olduğu liderler tarafından henüz açıklanmış değil. Ancak adı sürekli gündemde olan TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın aday olduğunu varsayalım. Muhtemeldir ki Sayın Yıldırım, %95-%98 seviyesinde İstanbullularca tanınıyordur. Sempatik olanların sempatisi devam edecek, antipatik olanların da o bakışı sürecektir. Ben çok ekstra bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ama dediğiniz gibi İmamoğlu aday ilan edilirse, o en fazla %30-40 oranında tanınıyordur. Eğer hakkında olumsuz bir şey yoksa, ve önümüzdeki bir ayda iyi bir reklam ve iletişim kampanyası yapılırsa durumu lehe çevirmek mümkündür” dedi.

Necati Özkan: “Yeni merak uyandırır; mimikleri, sözleri, duyguları değerlidir”

Siyasi iletişim uzmanı Necati Özkan da az tanınır olmanın bir sorun teşkil etmeyeceğini biri Türkiye diğeri ABD’den iki galip başkan üzerinden anlattı.

VOA Türkçe’ye konuşan Özkan, “1994’teki yerel seçimlerde bir tarafta Zülfü Livaneli, Bedrettin Dalan, İlhan Kesici gibi isimler diğer tarafta yalnızca Refah tabanının tanıdığı Erdoğan vardı. Ama o yarıştan Erdoğan zaferle çıktı. Bir başka örnek ABD’den. Obama, Amerikan Senatosu’na seçildikten iki yıl sonra başkanlığa aday oldu. Karşısında Cumhuriyetçilerin altı dönem seçilmiş olan tecrübeli McCain vardı ama onu yenmeyi başardı. Asıl belirleyici olan kampanyadır. Ama artık zaman biraz kısıtlı bu bir handikap. Ve oyların %80-85’inin adresi belli. Ancak şu önemli. Seçmen, tanıdığı aday televizyona çıktığında bakmaz. Ama yeni olanın söylemi, duyguları, mimikleri, yaklaşımı değerlidir, çünkü merak uyandırır” dedi.

“İstanbul’da unvanlar değil, projeler yarışacak”

(arşiv)
(arşiv)

Süleyman Çelebi ise olası Yıldırım-İmamoğlu yarışında TBMM Başkanı’nı dezavantajlı görüyor. CHP’nin eski İstanbul milletvekilinin bu iki ismin gireceği olası mücadeleye ilişkin tek çekincesi, medyanın tutumu.

“Burada unvanların yarışacağını sananlar fena halde yanılırlar. Burada projeler yarışacaktır. Bugün İstanbul’un geldiği durumdan Cumhurbaşkanı da rahatsızsa bunun sorumlusu kim? Eski başbakanlar bundan sorumlu değil mi? İstanbul’un sorunlu belediyecilik anlayışının sorumluları bence bu seçimde avantajlı olamaz. Yeter ki medya, eşit şans vermese bile, birine diğerinin %10’u kadar yer versin ve İstanbullular Ekrem İmamoğlu’nu tanıyabilsin.”

*Düzeltme: Haberimizde daha önce sehven kullanılan "1,5 puanlık" fark ifadesi doğru rakam olan "11,5 puan" şeklinde düzeltilmiştir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG