Erişilebilirlik

İzmir’e Kürt Sorununu Anlatmak


Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından başlatılan "Toplumsal Barış Ağı" projesi iki yıla yakın süredir, Türkiye’nin değişik illerinde Kürt sorununu anlatıyor. Doğu ve Güneydoğu’dan sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye’nin batısındaki kuruluşlar biraraya gelerek sorunu konuşuyor. Toplantının son adresi İzmir oldu. İzmir’deki toplantıya, aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda STK katıldı. Toplantı, akademisyenler Doç. Dr. Sevilay Çelenk ile Dr. Cuma Çiçek’in sunumlarıyla başladı. Çiçek, Kürt sorununun çözülmemesinin yarattığı sonuçların gündelik hayata etkilerinin anlatılması gerektiğini savunarak, “Kürt meselesini biraz gündelik hayatla ilişkilendirmek lazım, bunu yapabildiğimiz ölçüde insanlarla konuşabiliriz. Kürt meselesi çözülürse, İzmir deki bir çiftçinin hayatı nasıl değişecek, buna cevap vermek lazım. Kürt meselesi çözülürse İzmir’deki bir öğrencinin hayatı nasıl değişir? Bunları konuşup, düşünüp çözüm bulduğumuz ölçüde insanlara dokunabiliriz. Bu çatışma insanların gündelik hayatında hangi kayıplara neden oluyor? Bu kayıpları görünür kılıcı işler yapmak lazım,” dedi.

Toplantıya İzmir’den katılan aktivisit Naciye Koç ise barışın batı illerine anlatılmasının gerekliliğine vurgu yaptı, Koç, “Güçlü yurttaşlık barışa zorladığı zaman barış olur. Her an hayatımızda çatışma olabilme ihtimali var. Savaş yozlaştırıcı bir şeydir hayatın her alanında ciddi bir yozlaştırma açığa çıkarır, barıştan söz etmek terörle eş anlamı görülüyor. Barışı İzmirli'ye Çankırılı'ya anlatıp, bu şekilde birlikte düşünmeliyiz,” diye konuştu.

Torbalı Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Emine Ece ise ADD’nin bu tarz toplantılara daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine dikkat çekti. Ece, “Bizler Türk, Kürt diye ayrım yapmıyoruz. Bizler bir bütünüz bir halkız. Onun için herkesin burada olmasını, beraberce dinleyip gençlerimize bu şekilde aktarmayı arzulardım,” dedi.

Toplantının en çok alkış alan konuşmasını İzmir Çiğli Kadın Derneği Başkanı Kızbes Aydın yaptı. Barışı batıda anlatmanın çok güç olduğunu savunan Aydın, “Batıda barışı anlatmak için Türk demokratlarına barışseverlerine ihtiyaç vardır. Halkımıza yukarıdan, dışarından seslendiğimiz için barışı iyi anlatamıyoruz. Türk halkının içinden doğru barışı seslendirirsek anlatabiliriz. Ben barışı Kürtler'in karakaşı, kara gözü için değil, Türk halkının gördüğü zararları için, içinden geldiğim halka zarar vermesin diye istiyorum. İzmir’de batıda Türk halkının anlayacağı, irrite etmeyecek bir şekilde anlatmak gerekir. Bir Kürt olarak barışı anlatmak o kadar zor, o kadar Kürt karşıtlığı yapılmış ki, Kürdün K’sinden bahsedemiyoruz,” şeklinde konuştu.

İHD eski Genel Başkanı Akın Birdal da toplantının katılımcıları arasındaydı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kürt sorununun çözümünde İzmir’in önemine değindiği mesajını okuyan Birdal, “Selahattin Demirtaş, 'Demokrasiye özgürlüğe ve adalete İzmir’le beraber ulaşabiliriz ve bizi en çok anlayacak İzmir’dir diye mesaj gönderdi. Bugün İzmir için tehlike olmayabilir ama yarın olmayacak diye bir şey var mı? Cesaret ve barış bulaşıcı ama savaş da bulaşıcıdır ve İzmir iktidarın gündemindedir. Herkesin kendisini sorgulaması lazım,” dedi.

Gün boyu süren tartışmaların ardından toplantıyı Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren DİTAM Başkanı Mehmet Kaya, İzmir’de de barış beklentisi olduğunu söyledi. Kaya, "Diyarbakır’la İzmir’in birçok ortak yönü olmakla birlikte birçok tam zıt yönleri var. İzmir ve Diyarbakır’ı sivil toplum kuruluşlarını barış çalışmalarında ortaklaştırabilirsek bu bir kısım şeyin başlangıcı olabilir. Doğrusu daha önce de Ege Bölgesi'nde barış dışındaki sivil toplum aktörleriyle çalışmaları olduğunda sivil toplum katılımını zayıf görüyordum ama bugün burada, belki de konunun barış olması Türkiye’de çatışmaların sadece bölgedeki insanları değil Türkiye’nin genelini rahatsız ettiği her tarafta anlaşıldığı için katılım iyiydi. Kürt sorununa tamamen kapalı olan sivil toplum kuruşları Şubat'ta yapacağımız son toplantıya katılmak istediklerini ifade ettiler. ADD, ÇYDD gibi dernekler Diyarbakır’a gelip barışı konuşacaklar. Barışın hakikatten gerekli olduğunu buradaki STK’ların da inanması uzun zaman aldı ama sanki yavaş yavaş karşılık buluyor gibi geliyor bana” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG