Erişilebilirlik

İzmir’de Gambiya Rüzgarı Esti


İzmir’de Gambiya Rüzgarı Esti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Türkiye’nin farklı kentlerindeki üniversitelerde okuyan Gambiyalı öğrenciler, 25-27 Ocak tarihlerinde İzmirli gençlerle buluştu. Gambiyalı gençler, Türk arkadaşlarına kendi ülkelerinin geleneksel giysilerini, danslarını ve yemeklerini tanıttı.

Türkiye’deki Gambiyalı Öğrenciler Birliği (AGAST) çatısı altında buluşan Batı Afrikalı öğrenciler üç gün boyunca İzmir’deki akranlarıyla birlikte gezdi, maç yaptı, dans etti, eğlendi. Gambiyalı üniversiteliler, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İzmir Gönüllü Takımı’ndan gençlerin ev sahipliğiyle kent merkezindeki ve çevre ilçelerdeki tarihi ve turistik yerleri gezdiler.

Gambiya Kültür Gecesi

Havagazı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen Gambiya Kültür Gecesi’nde iki ülkenin müzikleri eşliğinde dans yarışması yapıldı. Gambiyalı öğrenciler kendi ülkelerinin geleneksel kıyafetlerini Türk arkadaşlarına sundular, kendi elleriyle yaptıkları yemekleri paylaştılar.

Türkiye’de yaklaşık 200 Gambiyalı öğrenci bulunuyor. Bunlardan biri olan Lamin Dibba, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlamış, şimdi İbn Haldun Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi. VOA Türkçe’ye konuşan Dibba, benzer buluşmaları daha önce Ankara ve İstanbul’da da gerçekleştirdiklerini söyledi: “Türkiye’deki Gambiyalı öğrencilerin yaklaşık yüzde 75’i burslu olarak okuyor. Bizim derneğimizin amacı da Gambiyalı öğrencileri bir araya getirmek, dayanışma içinde olmak. Türkiye’ye gelen Gambiyalı öğrencilerin en önemli sorunu dil oluyor. Bu yüzden gelir gelmez Türkçe öğrenmeye çalışıyoruz. Türk halkının bizi görünce ilk tepkisi şaşkınlık oluyor. Ama son yıllarda yabancıların ve siyahilerin de Türkiye’ye daha fazla gelmesiyle birlikte, bu şaşkınlık artık azalmaya başladı.”

“Türkler bizi çok merak ediyor”

Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrencisi olan Wuday Colley, Türk insanının kendilerini çok merak ettiğini ve bu yüzden çok soru sorduğunu ifade etti: “Sizin ülkenizde havaalanı var mı, Buraya nasıl geldiniz, Saçlarınızı nasıl örüyorsunuz, gibi sorular soruyorlar.” Colley de birçok arkadaşı gibi mezun olunca ülkesine dönmeyi düşünüyor. Ama sonrasında Türkiye’yi sık sık ziyaret etmek istediğini de sözlerine ekliyor.

Üç gün boyunca Gambiyalı öğrencilere ev sahipliği yapan Türk gençlerden Nilsu Nam, kısa sürede kaynaştıklarını belirtti: Nam, “Buraya geldiklerinde onlara karşı misafirperver ve sıcak olmaya çalıştık. Onlar da çok mutlu oldular. Onlar bizi çok sevdi, biz onları çok sevdik, birlikte çok eğlendik” dedi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG