Erişilebilirlik

İzmir'de Demokrasi Nöbeti Sürüyor


Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi kararını protesto amacıyla İzmir Barosu’nun başlattığı “Demokrasi Nöbeti”, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin de katılımıyla devam ediyor.

İzmir Barosu YSK’nın iptal kararının hemen ardından her gece Baro binası önünde nöbet tutmaya başlamıştı. Ancak daha sonra eyleme destek veren diğer sivil toplum kuruluşlarının da ortak kararıyla “Demokrasi Nöbeti’nin” her Cuma günü Konak’ta tutulması kararlaştırılmıştı. Eski Sümerbank önündeki ilk haftalık nöbete, CHP İl Başkanı ve bazı CHP İzmir milletvekillerinin yanı sıra DİSK, İzmir Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, çeşitli sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir grup vatandaş katıldı.

İzmir’de 'Demokrasi Nöbeti' Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

“Demokrasi tarihine kara bir leke”

Hazırlanan basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı YSK’nın kararını eleştirerek, ‘’Evrensel hukuku ve halkın iradesini ayaklar altına alan bu karar, demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu ileri sürerek halkın iradesine karşı darbe yapmıştır. Seçim kurullarının oluşumunda bir hata varsa sorumlusu YSK’dır. YSK üyeleri seçimlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyerek suç işlemişlerdir. Eğer sandık kurulları yasalara, kurallara uygun oluşturulmamış ise Anayasa Referandumu, Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili seçimleri de aynı ölçütle yenilenmelidir’’ dedi.

“Diren İstanbul, İzmir seninle”

YSK’nın kendi meşruiyetini ortadan kaldırdığını ifade eden Sarı, “Bu karar ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını ve yargının siyasi iktidar tarafından bir araç olarak kullanıldığını, talimatla çalışan bir yapı haline geldiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkeyi yönetenler tarafından oluşturulan yönetimde meşruiyet krizi ülkede devam eden ekonomik krizi de ciddi ölçüde derinleştirmektedir” diye konuştu.

Sarı, “Sivil darbe sürecinde bir adım daha atılmış, İstanbul seçimlerinin iptali kararıyla bilerek ve isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlenmiştir. Siyasal ve Ekonomik belirsizlikler ve bunların derinleştiği kriz ortamında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak demokrasinin son kırıntılarının da ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Barış, özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Diren İstanbul, İzmir seninle” mesajını verdi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG