Erişilebilirlik

HDP İzmir İl Binasına Silahlı Saldırı


HDP Binasının olduğu alan polis kordonu altına alındı ve cadde kapatıldı.
HDP Binasının olduğu alan polis kordonu altına alındı ve cadde kapatıldı.

HDP İzmir İl binasına silahlı saldırı düzenlendi. Binaya giren saldırgan, içeride bulunan HDP üyesi Deniz Poyraz’ı öldürdü. İzmir Valiliği olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada "İlimizde bugün saat 11.05 sıralarında, 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2'nci katındaki HDP İl binasına, sağlık çalışanıyken ayrılmış olan O.G. isimli kişi girerek, parti çalışanı D.P.'yi tabancayla ateş edip öldürmüştür. Şüpheli şahıs yakalanmış olup, olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır" dedi.

HDP İzmir İl Binasına Silahlı Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

Saldırı sonrasında polis, Konak’ta binanın bulunduğu alanda güvenlik önlemleri aldı. Cadde, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Savcı bina içinde inceleme yaparken, HDP milletvekillerinin ve yöneticilerinin binaya girişine izin verilmedi. HDP yöneticileri, milletvekilleri ve öldürülen Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz bu duruma tepki gösterdi. Partililerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bina etrafında toplanan HDP’liler “Şehit namırın” (Şehitler ölmez) sloganı attı.

HDP: “Saldırının faili de azmettiricileri de belli”

Sancar: “Amaç Katliam Yapmaktı”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:57 0:00


HDP Twitter hesabından yapılan açıklamada “İzmir'de parti binamız silahlı bir şahıs tarafından basılarak binamız ateşe verildi. İçeride görevli bir arkadaşımız bulunmakta. Saldırının faili de azmettiricileri de bellidir. Herhangi bir olumsuzluktan iktidar ve kışkırtıcılar sorumlu olacaktır” denildi.

HDP daha sonra saldırıyla ilgili bir basın açıklaması da yayınladı. Açıklamada "Aylardır partimizin, iktidar partisi, İçişleri Bakanlığı tarafından hedef gösterilmesi, provokasyon amacıyla bazı ailelerin örgütlendirilerek il binalarımızın önüne yönlendirilmesi sonucu bu sabah saat 10:30 sıralarında İzmir İl binamıza silahlı saldırı gerçekleştirildi. 35-40 yaşlarında olduğu belirtilen silahlı saldırgan, içeride parti çalışanımız Deniz Poyraz’ın da bulunduğu sırada il binamızı bastı. Çevreye ateş açan ve binayı ateşe veren saldırgana uzun süre müdahale edilmedi. Saldırıda parti çalışanımız Deniz Poyraz yoldaşımız katledildi" ifadeleri kullanıldı. HDP açıklamasında saldırıdan İçişleri Bakanlığı'nı sorumlu tuttu.

“10-15 dakika silah sesleri yoğun olarak duyuldu”

HDP İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur yaşananları gazetecilere şöyle anlattı: “Ben arabayı park ettim. Hanın kapısına geldiğimde elinde silah olan üç sivil polis vardı. İkinci katta bir binanın basıldığını söylediler. ‘İkinci katta biz varız, ben de il eş başkanıyım’ dedim. ‘Giremezsiniz, şu anda saldırgan içeride. Arkadaşlar gelip müdahale edecek’ dediler. Yaklaşık 15-20 dakika sonra çelik yelekli güvenlik elemanları geldi. 10-15 dakika silah sesleri yoğun olarak duyuldu. Biz aşağıdaydık. Güvenlik sebebiyle bizi uzaklaştırdılar. Sonra saldırgan yakalanıp çıkarıldı. Fakat ambulans ve savcının gelişini duyunca yaralı veya ölü olabileceğini düşündük. İçeride kimin olduğunu da bilmiyorduk. Ulaşabildiğimiz arkadaşlar tesadüfen içeride değildi. Ben de bir dakika gecikmeyle gelebildim. Belki arabayı park etmesem ben de orada olacaktım. Çalışan annemizin kızı, üyemiz, Deniz arkadaşımız şehit düştü.”

“Politik hedef göstermeler son bulmazsa yeni saldırılar yaşanacak”

Saldırının bireysel bir mesele olmadığını söyleyen Baydur, “İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne can güvenliğimiz olmadığını defalarca söyledik. Buna rağmen biz kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapamazken dönem dönem faşist gruplar gelip slogan atarak, partimizi, arkadaşlarımızı parmakla hedef gösterdi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü buna sessiz kaldı. Bugün yukarıya çıkan katil, bizi, arkadaşlarımız katletmek üzere çıkmıştır. Başka bir saatte olsa, yukarıda olan bütün arkadaşlarımız katledilecekti” diye konuştu.

Hükümetin son dönemde HDP’yi hedef gösteren söylemlerinin bu saldırıya çanak tuttuğunu savunan Baydur, politik hedef göstermeler son bulmazsa yeni saldırıların da yaşanacağını belirtti. Baydur, HDP’nin demokratik siyasetin dışına çıkartılmaya çalışıldığını söyleyerek herkesi HDP’ye ve demokrasiye sahip çıkmaya, sessiz kalmamaya çağırdı.

“Türkiye’nin demokrasi düzenine ve siyaset hayatına yapılmış bir saldırı”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de saldırının ardından resmi Twitter hesabından bir açıklama yayımladı. Soyer açıklamasında "HDP İzmir İl Başkanlığı binasında düzenlenen saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız" mesajını paylaştı.

CHP İzmir İl Başkanı saldırı sonrasında geldiği HDP İzmir il binası önünde yaptığı açıklamada “İzmir’in göbeğinde bir siyasi partiye silahlı bir saldırı yapılıyor. Bir hanım arkadaş hayatını kaybediyor. Hangi siyasi partiye yapılırsa yapılsın böyle bir saldırı Türkiye’nin demokrasi düzenine ve siyaset hayatına yapılmış bir saldırıdır. Arkasında kimler var kimler yok zaman gösterecek. Ben hayatını kaybeden arkadaşımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. HDP’ye geçmiş olsun diyorum. Gerçekten çok üzücü bir olay. Bunun arkasını hem emniyet güçlerinin hem de İçişleri Bakanlığı’nın araştırıp soruşturması ve arkasındaki kişi ya da kişilere tespit etmesi adalete teslim etmesi gerekiyor” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG