Erişilebilirlik

“İttifak Kurarken İktidarın Tuzağına Düşmemek Gerek”


Partisinin Tunceli İl Kongresine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçim ittifaklarını kurarken iktidarın ayrıştırma tuzağına düşülmemesi gerektiğini söyledi. IŞİD’in iki liderinin Türkiye sınırına yakın bir bölgede öldürülmesinin tesadüf olmadığını savunan Sancar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AİHM kararlarını tanımadığı yönündeki sözlerini de eleştirdi.

HDP Tunceli Kongresinde il kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kurmayı hedefledikleri demokrasi ittifakıyla ilgili detayları paylaştı. İttifaklarının seçim pazarlığı temelinde olmayacağını savunan Sancar, Türkiye’ye üçüncü bir seçenek sunacaklarını söyledi. Sancar, “Yan yana yürürken birbirimizi eleştiririz, tartışmalar da yürütürüz ama yeter ki sahada birlikte olalım. Bu zeminde kurabileceğimiz ittifak, seçimleri de mutlaka etkileyecektir. Seçimleri önemsiz görmüyoruz. Seçimler erken olsun ya da zamanında yapılsın fark etmez, tarihi olacaktır. Sadece seçimlere odaklanmak, seçim pazarlıkları yapmak gibi bir lüksümüz yok. Ortak mücadele zemininde seçim ittifaklarını da oluşturacağız. Bu ülkeye iki seçenek dışında bir yolun da mevcut olduğunu göstereceğiz. Bu ülkede kurtuluşun, eşitliğin, adaletin yolu vardır. Bunu inşa etmek için güç vardır, deneyim vardır. Bize düşen bütün bunları somut bir faaliyet programına ve yola dönüştürmektir. Bu yolda birlikte yürümektir” dedi.

“Demokrasi ittifakını kurarken iktidarın ayrıştırma tuzağına düşmemek gerek”

AKP’nin HDP’nin içinde olacağı ittifakları bölmek için girişimlerde bulunduğu son dönemlerde sık sık gündeme geliyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın partisinin grup toplantısında söylediği “Edirne'deki İmralı'ya hesap verecek” sözleri de HDP seçmeninin kafasını karıştırmak için söylendiği gündeme gelmişti. Sancar konuşmasında bu tartışmalara da vurgu yaptı. İttifak çalışmaları sırasında iktidarın tuzağına düşülmemesi gerektiğini ifade eden Sancar, şöyle devam etti: ”İlişkileri eşitlik üzerine kurmak, eleştiri özeleştiri mekanizmasını işletmek bizim hedefimizdir. Demokrasi ittifakı farklılıkları askıya almayı gerektirmiyor. Hedefe odaklanalım, birlikte yürümeyi aksatmayalım, burada kararlı davranalım. Ama birbirimizle her türlü tartışmayı da yürütelim. Buna bir engel yok. Bu iktidarın ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı politikaları muhalefet güçlerinin, demokrasi çevrelerinin bir araya gelmemesi için de işleyecektir. Burada da bu yöntemi kullanacaktır. Hiçbir çevre iktidarın bu tuzağına düşmemelidir. İktidarın ayrıştırma, birbirinden koparma tuzaklarını hepimizin görmesi gerek.”

“AİHM bizi tescil etti”

Sancar’ın gündeminde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hafta içinde HDP milletvekilleri ve Osman Kavala ile ilgili verdiği kararlarda vardı. Erdoğan’ın “mahkememi tanımayanı tanımam” sözlerine tepki gösteren Sancar, AİHM’in kendi görüşlerini tescil ettiğini savundu. HDP’nin adalet ve hukuku önemsediğini ifade eden Sancar, “AİHM de dokunulmazlıkların kaldırılması hem Türkiye Anayasasına hem de sözleşmeye aykırıdır dedi. Bizler söyledik “yapılan baskılar zulümdür” diye. AİHM de bunu tescil etti. Cumhurbaşkanı ‘mahkememi tanımayanı tanımam’ diyor. Tıpkı Demirtaş ve Kavala kararları ve onlarca kararı tanımadığı gibi. Tıpkı din derslerinin zorunlu olmasının insan haklarına aykırı olduğunu tanımadığı gibi. Yani diyor ki Cumhurbaşkanı ‘ben anayasama göre imza koyduğum, kararlarımı tanıyacağımı taahhüt ettiğim mahkemeyi tanımıyorum, yani anayasayı tanımayacağım.’ Biliyoruz zaten adalet, hukuk umurunuzda değil. Ama bizim umurumuzda” diye konuştu.

“IŞİD Liderlerinin Türkiye Sınırında Öldürülmesi Tesadüf mü?”

Bir süre önce Türkiye sınırına yakın bir bölgede düzenlenen ve IŞİD Lideri Ebu İbrahim el- Haşimi El Kureyşi'nin öldürüldüğü operasyona da değinen Sancar, bunu iktidarın dış politikasına bağladı. IŞİD liderlerinin iktidarın sorumluluk alanı içindeki bölgelerde öldürüldüğünü belirten Sancar, “Suriye'de yaşananlar bu iktidarın politikalarının ne olduğunu gözler önüne seriyor. IŞİD’in önceki lideri El Bağdadi sınırın 4 km ötesinde barınıyormuş, öldürülünce bu gerçek ortaya çıktı. Ondan sonra IŞİD’in başına geçen lider de sınırın 1,5 km ötesinde yaşıyormuş. Yani bu iktidarın sorumluluk alanı içinde barınmışlar, karargah kurmuşlar. IŞİD gibi tarihin gördüğü en zalim zihniyetin yaşamasına zemin sunmuşlar. Bu iktidarın zihniyetinin, politikalarının, ülkeye ve bölgeye yerleştirmek istedikleri düzenin ne olduğunu bu örnekler ortaya koymuyor mu?” şeklinde konuştu.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG