Erişilebilirlik

İtalya Seçimlerinde Oylar Bölündü


Orta sol Demokratik Parti lideri Pierluigi Bersani oyunu kullanırken
Orta sol Demokratik Parti lideri Pierluigi Bersani oyunu kullanırken
İtalya’da yapılan son yılların en önemli seçiminde sandık başı anketler ve projeksiyonlar parlamentonun alk kanadında orta sol partilerin senatoda ise orta sağ koalisyonun önde gittiğini gösteriyor.
İlk sonuçlara göre Pier Luigi Bersani liderleğindeki sol partiler koalisyonu parlamentonun alt kanadında yüzde 5.5 puan önde. Ancak senatoda eski başbakan Silvio Berlusconi 'nin sağ partiler koalisyonu yüzde 2 farkla öne geçti.

Sandıklar kapandıktan sonra yapılan ilk tahminlerde Pier Luigi Bersani’nin lideri olduğu orta sol partilerin hem parlamentonun alt kanadı hem de senatoda eski başbakan Silvia Berlusconi’nin orta sağ partisinden yüzde 5-6 puan önde gittiği bildirilmişti. Komedyen Beppe Grillo’nun popülist partisi ise üçüncü sırada görünüyor.

Orta sol partilerin seçimi kazanması İtalya’da reform yanlısı istikrarlı bir hükümet kurma şansını arttıracak.
Ancak Beş Yıldız Hareketi adlı partisiyle seçime katılan komedyen Beppe Grillo gibi popülist adayların güçlü varlık göstermelerinin seçimden kesin bir galip çıkmasını önlemesi ve koalisyon pazarlıklarına yol açarak ülkeyi yeni bir siyasi krize sürüklemesi olasılığı yaratacak.

Büyük çapta bir protesto oyunun anketlerde diğer adayları geride bırakan Başbakan Mario Monti’nin uygulamaya soktuğu reformları da durdurmasından kaygı duyuluyor.
Komedyen Grillo’nun son haftalarda düzenlediği seçim mitingleri büyük kalabalıklar toplamıştı.

Avrupa’nın üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya’nın geleceğini belirleyecek iki günlük seçim başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yakından izleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG