Erişilebilirlik

İtalya'da Terör Operasyonu


İtalyan polisi terör zanlısı olduğu gerekçesiyle dokuz kişiyi tutukladı. Zanlıların Pakistan’daki kanlı saldırılarda parmağı olduğu ve Vatikan’ı hedef alan bir saldırı planladığı tahmin ediliyor. Konuyla ilgili olarak başlatılan operasyon çerçevesinde dokuz kişi ise aranıyor.

Polis operasyonda hedef alınanların tamamının Pakistan ve Afgan kökenli olduğunu bildirdi. Polis, zanlıların doğrudan El Kaide’ye bağlantılı olduklarından veya bu örgütten ilham aldıklarından şüpheleniyor. Soruşturmayı yürüten İtalyan yetkililer zanlıların Pakistan hükümetini devirmek üzere bir halk ayaklanması başlatmayı planladıklarını da kaydetti.

Savcı Mauro Mura, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardır süren soruşturma ve bazı telefon kayıtlarının dinlenmesi sonucu zanlıların Vatikan veya doğrudan Papa’yı hedef alan bir saldırı hazırlığı içinde oldukları sonucuna vardıklarını söyledi. Bu saldırıları düzenlemek üzere gruba intihar bombacılarının dahil olduğu, ancak bunların daha sonra, grubun polis takibine alındığını anlayınca, İtalya’dan ayrıldığı sanılıyor.

Yetkililer zanlıların Papa’yı hedef alan saldırı planları hakkında somut kanıtları olmadığını, ancak “güçlü şüpheleri” olduğunu kaydetti.

Vatikan Sözcüsü Federico Lombardi, tehdidin varsayım olduğunu ve geçmişte olduğunu, şu an kaygı duymaya gerek bulunmadığını kaydetti.

Pakistan’ın Roma Büyükelçisi Tehmina Janjua, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, İtalya İçişleri Bakanlığı’nın büyükelçilikle temas halinde olduğunu ve yakalanan zanlıların kimliklerini teyit ettiklerini söyledi.

Dinlenen telefon kayıtlarına göre, terör grubunun iki üyesi öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in eski korumalarından.

Yetkililer halen aranan zanlılardan bazılarının 2009 yılında Pakistan’ın Peşaver kentinde bir pazara düzenlenen ve 100’den fazla kişinin ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu olduğu görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG