Erişilebilirlik

İtalya'da Göstericiler Polisle Çatıştı


Roma’da polis, İtalyan hükümetinin yeni kemer sıkma eylemlerini protesto eden göstericilerle çatıştı.

Cumartesi sabahı Roma’nın merkez meydanında onbinlerce göstericinin toplanmasının ardından polisle çatışma çıktı. Göstericiler, polise sis bombası, yumurta ve taşlarla saldırdı.

Göstericiler, Başbakan Enrico Letta’nın açıkladığı 2014 bütçesini protesto etti.

Kemer sıkma önlemleri uyarınca kamu sektöründe çalışanların maaşları donduruldu.

Bazı protestocular da, İtalya ve Fransa arasında kurulması planlanan yüksek hızlı tren yolu projesine muhalefet ediyor. Göstericiler, bu projeye harcanacak paranın yoksullara yardım için kullanılması gerektiğini, ayrıca demiryolunun çevreye zarar vereceğini savunuyor.

Benzer protesto eylemleri Portekiz’de de düzenlendi. Başkent Lizbon’daki göstericiler de 2014 bütçesindeki kemer sıkma önlemlerini protesto etti.

Berlusconi Siyasetten Men Edildi

Bu arada İtalya’da mahkeme vergi kaçırmakla suçlanan eski Başbakan Silvio Berlusconi’ye iki yıl siyasetten men cezası verdi.

Halen senatör olan Berlusconi hakkındaki mahkeme kararı birkaç hafta sonra yapılması beklenen Senato seçimlerine kadar yürürlüğe girmeyecek.

Berlusconi hakkında alt mahkemenin aldığı vergi kaçakçılığı cezasıyla yıllardır hukuki mücadele veriyordu. Ancak Ağustos ayında Anayasa Mahkemesi, eski başbakanın temyiz başvurularını reddetti.

77 yaşındaki Berlusconi, İtalya’nın en zengin işadamı. Ancak kendisinin vergi kaçakçılığı suçundan cezaevine gönderilmesi beklenmiyor. Berlusconi hakkında verilen dört yıllık hapis cezası, önceki hükümetinin ısrarla bastırdığı af yasası sayesinde 12 aya indirildi. Şimdiyse kendisinin bu cezayı kamu hizmeti vererek çekmesi isteniyor.

Ayrıca başka bir mahkeme reşit olmayan bir kızla ilişki kurması yüzünden Silvio Berlusconi’ye yedi yıl hapis ve siyasetten ömür boyu men cezası verdi. İtalya yasaları mahkeme kararlarına iki kez temyiz hakkı tanıyor, ancak şu ana kadar bu kararla ilgili hiçbir temyiz başvurusu yapılmadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG