Erişilebilirlik

İsyancılar Halep'te Tarihi Oteli Bombaladı


Halep'te bombalanan tarihi otelin enkazı önünde bekleyen Suriye askerleri
Halep'te bombalanan tarihi otelin enkazı önünde bekleyen Suriye askerleri

Suriye ordusu tarafından üs olarak kullanılan otelde isyancılar 50 askerin öldüğünü öne sürerken merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ölü sayısını 14 olarak veriyor

Suriyeli isyancılar Halep’te hükümet kuvvetleri tarafından kullanılan bir tarihi oteli, altına yerleştirdikleri bombalarla havaya uçurdu.

Kentin UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan 13’üncü asırdan kalma bölgesinde meydana gelen patlamada çevre binalar da hasar gördü.

Saldırının sorumluluğunu üstlenen İslamcı Cephe patlamayla ilgili bir video görüntüsü de yayınladı. İslamcı Cephe patlamada 50 Suriyeli askerin öldüğünü de öne sürdü ancak bu sayıya nasıl ulaştığını açıklamadı. Merkezi İngiltere’deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü ise 14 askerin öldüğünü bildirdi.

Örgüt, İslamcı militanların, bombaları Halep’in hükümet kontrolundaki kesiminde Suriye ordusu tarafından üs olarak kullanılan 150 yıllık Carlton otelinin altındaki tünellere yerleştirdiklerini de haber verdi.

Çarşamba günü kuşatma altındaki Humus kentinden isyancılar otobüslerle tahliye edilmişti. Eylemciler ve gözlemciler tahliye edilen grupta savaşçılarla birlikte sivillerin de yer aldığını açıkladı. Bir zamanlar Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı “devrimin başkenti” olarak tanımlanan Humus hükümet kuvvetlerinin kontrolu altına girdi.

Öteyandan ülkenin kuzeyinde isyancılar kuşattıkları iki kente yardım konvoyları girmesine izin verdi.

Yardım operasyonları isyancılarla Beşar Esat’a bağlı hükümet kuvvetleri arasında varılan anlaşma çerçevesinde gerçekleşiyor. Humus’un merkezindeki isyancılar kenti kuzeyde muhalefetin kontrolundaki bölgelere güvenli geçiş karşılığı teslim etmeyi kabul etmişti.

Mart 2001’de Beşar Esat rejimini protesto gösterileriyle başlayan iç savaşta dört yıl içinde en az 150 bin kişi hayatını kaybetti.

Bu arada yetkililer 3 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Esat ve diğer iki adayın yarışacağını bildiriyor. Esat’ın yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG