Erişilebilirlik

İsviçre Görüşmeleri Kıbrıs İçin Son Umut mu?


Kraliçe arı Kıbrıs’ın çok sıcak yazıyla mücadele edemiyor. Daha dayanıklı yeni bir kraliçe türü üretmeye çalışılıyor.

Soteris Antoniou, “En iyi arıları yetirştirmek için Kıbrıslı Türk arkadaşım Kudret Balcı ile işbirliği yapıyoruz” diyor. Antoniou ve Balcı işbirliklerinin Ada’nın siyasetine yansımasını umuyor.

Birleşmiş Milletler İsviçre’deki Kıbrıslı liderler arasındaki zirveyi bu nesil için son şans olarak nitelendiriyor.

London School of Economics’ten James Ker-Lindsay’e göre bu görüşmeler büyük ihtimalle çözüm için son şans. Lindsay, “Asıl soru bölge halkının oraya gitmesi için ne kadar toprak verebileceğiniz, ama aynı zamanda Kıbrıslı Türkler’in kendilerini yönetecekleri yaşanabilir bir devlet, bir federasyon içinde bir devlet kurmasına izin verilmesi.” diye konuşuyor.

Türk lider Ankara’nın son görüşmeler çökerse kuzeyi ilhak edebileceğini söyledi. Ker-Lindsay Türkiye’nin Rusya’dan ders alması gerektiğini belirtti.

Uzman Lindsay, “Kırım’ı ilhak ettiği için ödediği bedel düşük oldu, Türkiye de buna bakarak neden aynısını yapmayayım diye düşünecek” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma isteği Ankara’yı Kıbrıs konusunda çözüm için teşvik ediyordu fakat Avrupa Birliği bu hafta darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşananları sert bir şekilde eleştirdi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, “Demokrasi, bağımsız yargı, basın özgürlüğü konusu müzakere edilemez” diyor.

Kıbrıslılar adayı bölen duvarların yıkılması için bunun son şans olduğunu farkında.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG