Erişilebilirlik

İsveç’te Aşırı Sağın Yükselişi


İsveç’te yapılan parlamento seçimlerinde aşırı sağcı-göçmenlik ve Avrupa Birliği karşıtı parti İsveçli Demokratlar sandık çıkış anketlerine göre yüzde 19 oy kazandı. Bir önceki seçimde partinin oy oranı yüzde 12.9 olmuştu.

Bir başka sandık çıkış anketi ise partiyi yüzde 16.3’de gösteriyor.

Ülkedeki merkez sol ve merkez sağ partiler ise başa baş görünüyor. Buna göre iktidardaki Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ile Sol Parti oyların yüzde 39.4’ünün kazanırken, muhalefetteki merkez sağ ittifak yüzde 39.6 oy almış görünüyor.

Sonuçların bu şekilde resmileşmesi halinde ülkede koalisyon hükümeti kurma çabalarının haftalar sürebileceği hatta başarısızlıkla sonuçlanabileceği belirtiliyor.

İsveç’te siyaset onyıllardır iki ana siyasi blok tarafından yönlendiriliyor. Ancak İsveçli Demokratlar’ın yükselişi siyasi arenayı karıştırmış durumda.

İsveç Liberallerin kalesi olarak biliniyordu.

İsveçli Demokratlar, Avrupa Birliği’nden çıkmak ve göçmenliği dondurmak istiyor.

Partinin lideri Jimmie Akesson, Cumartesi günü yaptığı konuşmada İsveç’te ‘nefes alma’ alanının oluşmasına yardımcı olabilecek sorumlu ve sıkı göçmenlik politikaları olması gerektiğini söylemişti.

Başbakan Stefan Lofven ise, nefretçilerin İsveç’te hareketlendiğini ve insanları birbirine düşürdüğünü kaydetmiş, “Direneceğiz, eşitlik için ayağa kalkacağız” ifadelerini kullanmıştı.

İsveç’te birçok Avrupa ülkesi gibi mülteci akınından etkilenmiş durumda. Mülteciler özellikle Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika’dan geliyor.

2015’te ülkeye 163 bin mültecinin gelmesinin seçmenleri kutuplaştırdığı yorumları yapılıyor.

Umea Üniversitesi’nden Magnus Blomgren’e göre de geleneksel partiler hoşnutsuzluğa karşılık verme konusunda başarılı olamadı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG