Erişilebilirlik

İstifalarda Trump’a Gizli Mesaj


Geçtiğimiz hafta, Başkan Trump’ın Charlottesville’de ırkçı grupların düzenlediği gösterilere yeterli şekilde tepki göstermediğini savunan Başkanlık Sanat Komitesi’nin tüm üyeleri istifa etti. 17 üyenin 16’sının imzaladığı istifa mektubunda, Başkan Trump’ın ırkçı grupları sorumlu göstermeyip karşıt gruplarla eş tutar şekildeki açıklamalarına tepki gösterildi.

İstifa sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, komitenin, bütçe nedenleriyle zaten daha önceden kaldırılması kararının alındığı belirtildi.

İstifa mektubunda ayrıca Trump’ın değerlerinin Amerika’nın değerleri olmadığını yazan komite, Trump’a istifa çağrısında da bulundu.

Bir başka istifa haberi de, Dışişleri Bakanlığı’nın bilim elçisinden geldi. California Üniversitesi profesörlerinden Daniel Kammen, Twitter’da yayınladığı istifa mektubunda, Başkan Trump’ın beyaz ırkın üstünlüğünü savunanları ve neo-Nazileri kınamadığını belirtti ve Trump’ın cinsiyet ayrımcılığını savunduğunu, Amerikalılar’ın ve dünyanın refahını gözardı ettiğini yazdı. Kammen, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararını da eleştirdi.

Öte yandan her iki istifa mektubunda da gizli birer siyasi mesajın var olduğu iddiası dikkatleri çekti.

Sanat Komitesi’nin mektubundaki paragrafların ilk harfleri R-E-S-I-S-T yani ‘Direniş’ kelimesini, bilim elçisinin mektubunun paragraflarının ilk harfleri de I-M-P-E-A-C-H, ‘Görevden azil’ kelimesini oluşturuyor.

Dışişleri Bakanlığı Bilim Elçiliği görevi yüksek profilli bir görev değilken, Başkanlık Sanat Komitesi 1982 yılında eski Başkan Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Komite, devlet kurumları ve özel kurumlarla beraber çalışarak farklı sanat ve kültürel programların tanıtılması ve yaygınlaşması için çalışmalarda bulunuyordu.

Beyaz Saray, Sanat Komitesi’nin kapatılması kararıyla ilgili açıklamada komitenin geçmişte önemli işler yaptığını ancak son yıllarda ayrılan ödeneği yeterli kullanamadığı, bu yüzden de Amerikan halkının ödediği vergilerin bu komitede kullanılmasının sorumsuz bir davranış olacağı belirtildi.

Başkan Trump’ın, göreve geldiği günden bu yana, sanat ve kültür çevreleriyle zorlu bir ilişkisi var. Seçim kampanyası sırasında önemli sanatçıların çoğu Hillary Clinton’u desteklerken, Trump yemin töreni ve başkanlık balosu sırasında sahne alacak sanatçı bulmakta da zorlanmıştı. En son, Amerika başkanlarının katıldığı ve Kennedy Sahne Sanatları Merkezi tarafından her sene önemli sanatçılara verilen ömür boyu başarı ödül törenini, Trump’ın katılması dahilinde sanatçılar boykot edeceklerini açıklamış, Trump ve eşi de törene katılmama kararı aldıklarını belirtmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG