Erişilebilirlik

İşte Davutoğlu ve Yeni Kabine


Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümeti'nde Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında, başbakan yardımcılığı koltuklarında 2 isim değişirken; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu

Türkiye Cumhuriyeti 62. Hükümeti'nde Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında, başbakan yardımcılığı koltuklarında 2 isim değişirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı dönemindeki en yakın isimlerden AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan yeni kabinede başbakan yardımcısı olarak yer alırken, Hakan Fidan basındaki iddialara karşın Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı olarak kaldı.

Dört yeni bakan

Başbakan Vekili sıfatıyla Ahmet Davutoğlu, dün gece aldığı yeni kabineyi kurma görevi çerçevesinde, bugün yeniden Çankaya Köşkü'ne çıktı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yeni kabine listesini sundu. Davutoğlu, Erdoğan'ın onayı ardından başbakanlıkta sadece kabinedeki isimleri okuduğu kısa bir basın açıklaması yaptı. Davutoğlu'nun, başbakan olarak yöneteceği 62.Hükümet'te 4 yeni isim yer aldı.

Mevlüt Çavuşoğlu dışişleri bakanı

AKP içerisinde kurucular ile yeni isimler arasındaki kırgınlıklar olduğu iddia edilmiş, Bursa Milletvekili Bülent Arınç'ın, 62.Hükümet'te yer almayacağı öne sürülmüştü. 29 Ağustos 2007'de kurulan 60.Hükümet'ten beri hükümet sözcüsü de olan Arınç, 61.Hükümet'te olduğu gibi 62.Hükümet'te de başbakan yardımcılığı koltuğunu korudu.

Babacan, başbakan yardımcısı

AKP tarafından 3 Kasım 2002 genel seçimleri ardından 19 Kasım 2002'de oluşturulan ilk hükümet olan 58.Hükümet'ten bugüne kabinedeki varlığını koruyan isim ise, Ali Babacan oldu. AKP Ankara Milletvekili Ali Babacan, "ekonomideki kaptan" anlayışıyla 62.Hükümet'te de Başbakan Yardımcısı oldu.

Kürt sorunu Akdoğan’a emanet

61.Hükümet'te başbakan yardımcılığı koltuklarındaki Beşir Atalay ve Emrullah İşler ise, yeni kabinede yer almadı. Bu iki isim yerine AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ile TBMM dışından vekil olmayan Numan Kurtulmuş 62.Hükümet'in başbakan yardımcıları oldu. Akdoğan'ın, Kürt Sorunu'nun çözümünde koordinasyonu yürüten Atalay'ın görevini üstleneceği ifade edildi.

AB Bakanı Volkan Bozkır

Avrupa Birliği Bakanlığı'na ise AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır getirildi. Eski kabinede o koltuktaki isim Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise, Davutoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçti.

Eski kabinedeki Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kabine dışı kalan isim oldu. Yazıcı'nın yerine TBMM'de AKP Grup Başkanvekilliğini yürüten Nurettin Canikli getirildi.

Recep Tayyip Erdoğan, 6 Temmuz 2011'de kurulan 61.Hükümet'te, kamuoyuna yansıyan yolsuzluk soruşturmaları üzerine revizyona giderek 26 Aralık'ta kabineyi önemli ölçüde değiştirmişti. O revizyon ile kabinede yer alan isimlerden Emrullah İşler haricinde diğer bakanlar koltuklarını Davutoğlu'nun kabinesinde de yerini korumuş oldu.

62.Hükümet'te eski koltuklarında görevini sürdürecek isimler ise şöyle açıklandı:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

İçişleri Bakanı Efkan Ala

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı

Ulaştıma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG