Erişilebilirlik

İstanbul’daki Saldırıya Dünyadan Tepki Yağdı


İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübüne düzenlenen silahlı saldırıya dünyadan tepki yağdı. Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, saldırının ardından kınama ve taziye mesajları yayımladı.

Amerika’dan ilk açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz tarafından yapılan açıklamada, Başkan Barack Obama’nın “ölen masum insanlar için başsağlığı dileğinde bulunduğu ve Türk hükümetine yardım önerilmesi amacıyla ekibini görevlendirdiği” belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da daha sonra ayrı bir yazılı açıklama yaparak, Amerika olarak saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını belirtti. Terörle mücadelede Türkiye’ye desteklerini vurgulayan Price, “Yeni yılı kutlayan masumları hedef alan bu denli bir zulüm, saldırganların vahşet boyutunu ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözüsü Mark Toner da yazılı açıklamasında, terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye’ye olan dayanışmalarının altını çizerek, “Üzücüdür ki, bu çirkin saldırı, masum sivilleri öldürme ve sakat bırakmayı amaçlayan en son çaba oldu. Bu saldırılar terör belasını göğüsleme konusunda Türk Hükümeti’yle birlikte çalışma yönündeki güçlü kararımızı yalnızca güçlendirecektir” sözlerine yer verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada,”İstanbul’da 2017’ye trajik başlangıç. Düşüncelerim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla birlikte” dedi.

Saldırıyla ilgili olarak Avrupa Birliği’nden (AB) de çok sayıda açıklama geldi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Twitter üzerinden, “2017 yılı İstanbul’da bir saldırıyla başlıyor. Düşüncelerimiz kurbanlar ve sevdikleriyle, Bu trajedileri önlemek için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, “Kalbim İstanbul’la birlikte. Kurbanların sevdiklerine taziyelerimi sunarım. Yaralananlara acil şifa diliyorum” dedi.

AB Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da, “İstanbul’daki korkunç terör saldırısı terörle mücadeleye dönük ortak kararlılığımızı artırmalı” ifadesini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz da, “(Yeni yılı) Kutlama gecesi olacaktı ama teröristler bunu şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü” mesajını paylaştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dilerken, “Teröristler, yeni yılı birlikte kutlamak isteyen insanlara insanlık dışı ve sinsi bir saldırı düzenledi. Dualarım kurbanlar, aileleri ve dostlarıyla” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da saldırıyı öfkeyle kınadığını belirtirken, Türkiye ile dayanışmasını ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Hollande, terör “belasıyla” mücadeleyi müttefiklerle birlikte kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı mesajı gönderdi. Kremlin Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Putin, “Yeni yıl tatilinin ortasında masum sivilleri öldürmekten daha kötü bir suç olamaz” ifadesini kullandı. Putin, teröre karşı kararlı tavır ortaya koymanın ortak bir görev olduğunu belirtti.

Çin Dışişleri Bakanı Veng Yi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na taziye mesajı gönderdi.

Bunun dışında, Azerbaycan, Yunanistan, İran, Kanada, Ürdün dahil diğer pek çok ülkeden de taziye ve kınama açıklamaları geldi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG