Erişilebilirlik

İstanbul’da Toplu Taşıma Kullanımı 7,4 Milyondan 2,9 Milyona Düştü


İstanbul’da Toplu Taşıma Kullanımı 7,4 Milyondan 2,9 Milyona Düştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

İstanbul'da toplu taşıma araçlarının kullanım oranı Corona virüsü salgını nedeniyle yüzde 59,1 azaldı. İBB verilerine göre, 18 Mart Çarşamba günü sadece 2 milyon 866 bin 581 adet yolculuk yapıldı. 4 Mart Pazartesi günü bu rakam 7 milyon 441 bin 316 adet olarak gerçekleşmişti.

İstatistikler, İstanbul’da toplu taşıma araçlarına olan ilginin her geçen gün düştüğünü gösteriyor. İBB Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya üzerinden yaptığı son açıklamasında, “İstanbul’da toplu taşıma araçlarının kullanım oranındaki düşüş (-59,1% ) devam etmektedir. Vatandaşlarımızı sık yapılan hijyen uyarılarına ve sosyal izolasyona özen göstermeleri konusunda bir kez daha uyarırız” dedi.

Peki, İstanbullular bu süreçte toplu taşıma kullanımına nasıl bakıyor? VOA Türkçe halka mikrofon uzattı.

Turhan: ‘Herkes teyakkuzda’

Özel bir şirkette çalışan Bülent Turhan, toplu taşıma kullanmaya çekindiğini belirtti.

Turhan, “Çok çekiniyorum ve kullanmıyorum da. Çok sıkıntılı bir durum var şu anda. Toplu taşımalarda kim var kim yok belli değil. Yabancı ülkelerden gelenler var. Herkes teyakkuzda yani. Şu anda özel araçla ya da elimizde dezenfektanla, ağzımızda maskemizle birlikte böyle yaşamaya çalışıyoruz” dedi.

Zengin: ‘Paniğe gerek yok hayat devam ediyor’

Sirkeci Marmaray İstasyonu önünde konuştuğumuz Servet Zengin ise kişisel hijyen sağlanması durumunda korku ya da paniğe gerek olmadığını savundu.

Zengin, “Korkmayın. Paniğe gerek yok. Hayat devam ediyor. Sokağa çıkmamak tabi ki bir tedbirdir. Kişisel hijyenimize dikkat ettiğimiz taktirde bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağımızı zannetmiyorum. Buraya gelirken Marmaray’ı kullandım. Kullanım yüzde 50’den daha aza düşmüş vaziyette. Fakat hayat devam ediyor” diye konuştu.

Sanar: ‘Marmaray’da 1,5 metre aralıklarla oturabiliyoruz’

Emekli Ceyhun Sanar, tedirginlik yaşadığını ama tren boş olduğu için insanlar arasında aralık olduğunu ve bu sebeple rahat seyahat ettiğini ifade etti.

Sanar, “Tedirginlik yaşıyorum tabi ki. Ama Marmaray şu anda çok rahat. 1-1,5 metre aralıklarla oturabiliyorsunuz. Öyle kalabalık yok. Zaten bir haftadır ilk defa çıktım dışarıya ve mecburen kullandım” dedi.

Araştırıcıgil: ‘İnsanlar kendilerini dezenfekte etmiyor’

Çapa Tıp Fakültesi tramvay durağına yakın bir yerde medikal dükkanı olan Tolga Araştırıcıgil, salgın nedeniyle toplu taşımayı riskli bulanlardan.

Araştırıcıgil, “Şu anda bakın tramvayın içinde adam yok. İstanbul şu anda boş gibi bir şey yani. Bizim dükkanımızda en az 30 müşteri olması lazım ama insan yok. O kadar düşüş var. Vallahi yalan yok ben toplu ulaşım kullanmıyorum. İşe yürüyerek gidiyorum, yürüyerek geliyorum. Toplu taşıma bu aralar en kötü şey. Gerçi dezenfekte ediyorlardır ama insanlar kendilerini dezenfekte etmiyor. Hala Türkiye’de maskesiz gezen insan var” ifadelerini kullandı.

Erbay: ‘Metroda hiç rahat değilim’

Kamu kuruluşunda çalışan Esra Erbay, toplu taşıma olarak vapuru daha çok tercih ettiğini söyledi.

Erbay, “Vapurda daha rahatım ama dolmuşta ya da otobüste o kadar rahat değilim. Metroda ise hiç rahat değilim. Yerin altında olması da etkili oluyordur belki” dedi.

İnce: ‘Toplu taşıma kullanmak yerine yürüyoruz’

Özel sektörde çalıştığını kaydeden Ercan İnce, “Eğer bir işimiz varsa yürüyoruz şu anda. Yürümeyi tercih ediyoruz. Araba hiç kullanmıyoruz. Uzak bir yere gitmiyoruz. Markete veya gezmeye de olsa sadece yürüme mesafesindeki yerlere gidiyoruz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG