Erişilebilirlik

İstanbul'da Tartışmalı Ramazan


İstanbul'da Tartışmalı Ramazan
İstanbul'da Tartışmalı Ramazan

İstanbul’un en popüler eğlence merkezlerinden birinde restoranlar ve kafelerin kaldırımlarda kurduğu masalar kaldırılıyor. Yetkililer, masaların sokak trafiğini engellediği için kaldırıldıklarını söylerken bazıları Ramazan'la ilişkili olduğu görüşünde.

Yüzlerce restoran ve bar çalışanı, İstanbul’da dışarda yemek yenmesi ve içki içilmesini yasaklayan kararı protesto için yürüdü. Yürüyüşe katılan bazı restoran sahiplerinin çok kızgın olduğu görüldü.

Bir restoran sahibi halen işyerinde çalışan 10 kişiden yedi ya da sekizini çıkartmak zorunda kalacağını, kira ya da elektrik-su faturalarını nasıl ödeyeceğini bilemediğini belki de restoranı tümüyle kapatacağını söylüyor.

Yasak kararı ile ilgili tartışmalar, geçen hafta çok sayıda görevlinin Asmalımescit mahallesine gelerek, müşteriler yemek yer ve içki içerken masa ve iskemlelere elkoymasıyla başladı.

Restoran sahipleri kaldırımları kullanmak için "işgaliye" ödeseler bile yetkililer dışarıya masa kurmanın yayalar ve araçların dolaşımını engellediğini söylüyor.

Birzamanlar Asmalımescit mahallesi , İstanbul’daki kalabalık Rum ve Ermeni azınlıklarının yaşadığı bir yerdi. Yüzyıllar boyunca insanlar burada yemek yiyip içerken geleneksel sokak müziği dinlemişti.

Geçtiğimiz on yıl içinde yeniden canlanan Asmalımescit, bu kez hem yerel halkın hem de turistlerin toplandığı bir eğlence merkezi oldu.

Basında yeralan haberlere göre geçen hafta arabasıyla mahalleden geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şok geçirdi ve belediye başkanından önlem almasını istedi.

Sıcak yaz günü içerde içmek zorunda kalan birçok kişi, yasak kararının siyasi amaçlı olduğunu görüşünü paylaşıyor.

Yasak kararını saçma, aptalca bulduklarını belirten bu kişiler burada herkesin dışarda içmeyi sevdiğini, oysa şimdi kimsenin gelmediğini, barların ve kafelerin kapandığını belirtiyor. Bu kişiler kararın ardında hükümetin dini konulardaki hassasiyetinin yattığı görüşünde.

Restoran müşterisi bir kadın resmi yasak gerekçesini desteklemekle birlikte arkasında dini kaygılar bulunduğunu kabul ediyor.

Başta karara karşı çıktığını belirten kadın müşteri şimdi itiraz etmediğini , sokakta daha rahat yürüyebileceklerini ama yine de Ramazanla ilişkisi olduğunu söylüyor.

Dünya Değerler Anketi adlı bir kurum tarafından yapılan son anket, Ramazanda dini inançlarda bir artış olduğunu gösteriyor. Görüşü sorulan kişilerden yüzde 44’ü Ramazan’da restoranların kapatılması gerektiğini belirtti. Oysa 2007 yılında yapılan anketde yasağı savunanların oranı yüzde 39 idi.

Asmalımescit yasağı tartışırken fazla uzak olmayan Mısır çarşısında zeytin gibi iftarda yenen geleneksel yiyecekleri satın alanlar kişiler yılın en sıcak ayına gelen Ramazan’da oruç tutmanın zorluklarından sözediyor.

Bu kişiler oruç tutacaklarını ama bunun havaya bağlı olduğunu belirtirken çalışma saatleri uzun olanlar kendileri için esas sorunun açlık değil susuzluk olduğunu vurguluyor.

Bazıları ise güçlük çekmenin kendilerine Tanrıya daha da yaklaştırdığı görüşünde.

Tanrının kendisine oruç tutma gücü verdiğini belirten bir kişi günler uzun, hava sıcak olsa bile oruç tutmanın iyi olduğunu söylüyor.

Halen şiddetli bir sıcak hava dalgası tarafından kavrulan Türkiye, uzun ve zor bir Ramazan ayına hazırlanıyor. İstanbul’daki işlerini kaybetmeyi bekleyen binlerce restoran ve bar çalışanı ise bu yılki Ramazan’da başkalarının dini hassasiyetlerinin bedelini ödedikleri görüşünde.

XS
SM
MD
LG