Erişilebilirlik

İstanbul'da Suriyeli Çocuklara Eğitim


İstanbul'da Suriyeli Çocuklara Eğitim
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Türkiye’deki iki milyondan fazla Suriyeli mültecinin yaklaşık 500 bini çocuk. Ancak bu çocuklar okula gitmiyor. Türk hükümeti, bu sorunla mücadele etmek için eğitim programlarını yaygınlaştırmaya çalışıyor. İstanbul Avcılar’daki Atatürk Ortaokulu’nda başlatılan bir pilot proje, mülteci kampları dışında yaşayan Suriyeli çocukların eğitim sorununu çözmeye katkıda bulunuyor.

Atatürk Ortaokulu'unda Türk öğrenciler için gün bittikten sonra, ders saati Suriyeli çocuklar için başlıyor. Okulun diğer girişinde, 700 kadar sabırsız Suriyeli öğrenci içeri girmek için bekliyor.

Suriyeli öğrencileri Sıtkı Dayar karşılıyor. Dayar, geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı pilot projenin koordinatörü. Proje uyarınca Suriyeli öğretmenler, Suriyeli çocuklara eğitim veriyor.

Pilot proje başlar başlamaz büyük ilgi görmüş. Dayar, “Bizden dört sınıf sağlamamız istendi. Bu kadarının yeterli olacağı düşünüldü. Ama 18 sınıf açmak zorunda kaldık. Eğer kapasitemiz olsaydı, bu sayıyı da ikiye katlardık çünkü talep çok fazla” diye konuşuyor.

Suriyeli anne babalar neredeyse hergün yeni çocuklar getiriyorlar. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, bu çocuklar da anne babalarından ilk kez ayrılmanın tedirginliğini yaşıyor. Programda Arapça dilbilgisi, okuma ve yazma öğretiliyor. Ancak Türkçe dahil yabancı dil dersleri de var.

Arapça öğretmeni Muhammed El Hummadi, okulun, çocukşarın dil sorununu çözdüğünü belirtiyor.

Pilot proje, Suriyeli çocukların Türkiye’deki devlet okullarında entegrasyon sorunu yaşaması üzerine başlatılmış.

Veliler arasında zamanın daraldığını düşünenler var. Onlardan biri olan Belma Fıstık, “Bir kuşağın tamamı, teröristlere katılacak. Eğitim yok. Para yok. Para kazanma yolu yok. Özellikle Türkiye’de, Suriyeliler çok büyük sorunlar yaratacaklar” diye konuşuyor. Böyle eğitim projeleriyse umut veriyor.

Çocukların büyük bir kısmı, gelecekte Suriye’yi yeniden inşa etme hayali kuruyor. Böyle eğitim programları, Suriyeli çocukların daha parlak bir geleceğe adım atmalarını sağlayabilir.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG