Erişilebilirlik

İstanbul’da Amerikan Askerlerine ‘Çuvallı’ Saldırı


Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup, İstanbul Eminönü’ndeki iskele meydanında bulunan sivil kıyafetli üç Amerikan askerine kırmızı boya atarak başlarına çuval geçirmeye teşebbüs etti. Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği saldırıyı kınadı

Sabah saatlerinde sivil kıyafetleriyle karaya çıkan Amerikan askerlerini çevreleyen yaklaşık 20 kişilik grubun ellerinde Türk bayrağı vardı. “Yankee Go Home” sloganı atan TGB’li gençlerden biri Amerikan askerlerine “ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz” diye seslendi.

Amerikan askerinin başına çuval geçirildi

Bunun üzerine oradan ayrılmaya çalışan Amerikan askerlerinden birinin üzerine yürüyen protestocu grup, o askerin kafasına beyaz bir çuval geçirdi. Ancak asker çabucak kurtulup uzaklaştı.

Askerler, Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul Sarayburnu’nda demirli olan 71 bordo numaralı USS ROSS adlı ABD savaş gemisinde görevliydi.

TGB: ‘2003’te Süleymaniye’de gerçekleştirilen olaya karşılık verdik’

Eylemin ardından grup, öğle saatlerinde Amerikan savaş gemisinin bulunduğu Sarayburnu’na yürümek istedi. Polisin bu yürüyüşü engellemesi üzerine basın açıklaması yapan TGB İstanbul İl Başkanı Uğur Aytaç, “Vatanımızda kara sularımızda bir Amerikan savaş gemisinin demirlediği haberini alır almaz Atatürk Gençliği olarak devrimci Türk Gençliği olarak teyakkuz durumuna geçtik seferberlik durumuna geçtik. Bu seferberlik talimatını Türkiye'nin devrimci mirasından aldık” dedi.

Türkiye Gençlik Birliği’nin Amerikan askerlerine yönelik bu eylemi 4 Temmuz 2003’te Irak'ın Süleymaniye kentinde Amerikan askerlerinin Özel Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı subayların bulunduğu karargaha düzenledikleri baskında Türk askerlerinin başına çuval geçirerek gözaltına alınmasını akıllara getirdi.

TGB: ‘ABD askerleri Türkiye’de rahat gezemeyecek’

TGB İl Başkanı, bu eylemle Süleymaniye’deki olaya karşılık vermiş olduklarını söyledi. Aytaç, “Bundan sonra eylemlerimiz aynı kararlılıkla devam edecektir. Türkiye'nin herhangi bir yerinde kanlı postallarıyla Amerikan askerleri, Amerikan donanmasının mensupları rahat gezemeyecektir. Türkiye'nin çarşılarında gönül rahatlığıyla dolaşamayacaktır. Gençliğin nefesi emperyalistlerin uşaklarının ve onların askerlerinin ensesindedir” diye konuştu.

Eylemciler gözaltına alındı

Polis, TGB’nin yaptığı basın açıklamasının ardından sabah saatlerindeki eylemi yapan 12 genci ifadelerini almak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Amerikan askerleri bir askeri araçla Sirkeci polis karakoluna götürüldü. 3 asker yaklaşık üç saat sonra karakoldan ayrıldı.

ABD Büyükelçiliği: Bu saldırı Türk misafirperverliğine yakışmıyor

Amerikan askerlerine yönelik saldırı sonrası bir açıklama yayınlayan ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, eylemi kınadı.

Türkiye’yi ziyaret eden üç Amerikalı askere yapılan saldırıyı gösteren videoyu son derece çirkin bulduğunu ifade eden Büyükelçilik açıklamasında, “Barışçı protesto hakkına ve ifade özgürlüğüne saygı duymakla birlikte, bugün İstanbul’da gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyor; Türk halkının büyük çoğunluğunun da Türkiye’nin misafirperverliğine saygısızlık teşkil eden böyle bir eyleme karşı çıkmakta bizlere katılacağı konusunda hiçbir şüphe duymuyoruz” dendi.

ABD: 'Barışçı protesto çizgisini aştı'

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, İstanbul’da demirleyen Amerikan savaş gemisi USS Ross’un personeline düzenlenen saldırının kendilerini “derin kaygılandırdığını ve barışçı protesto çizgisini aştığını” bildirdi.

Konuyla ilgili Amerika Deniz Kuvvetleri’nin açıklamasını okuyan Psaki, “İstanbul’da USS Ross personeline yönelik saldırıdan derin kaygı duyuyoruz. USS Ross gemisi, Amerika ve Türkiye arasında uzun süredir devam eden işbirliği ve dostluğun işareti olarak İstanbul’u ziyaret ediyordu. Barışçı protesto hakkına destek versek de, bu olay barışçı protesto çizgisini aşıp şiddet ve tehdide dönüştü. Bu olayın soruşturulması için Türk yetkililerle birlikte çalışıyoruz,” dedi.

Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunun altını çizen Psaki, saldırının araştırılması için bölgedeki Amerikalı yetkililerin, Türk muhataplarıyla birlikte çalıştığını bildirdi. Jen Psaki, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sürekli Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla sürekli temasta olmakla birlikte, İstanbul’daki saldırıyla ilgili rahatsızlığın bakanlar düzeyinde ele alınmasını beklemediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG