Erişilebilirlik

İstanbul’da 23 Nisan'da Referandum Protestoları


16 Nisan Referandumu’nun üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayması kararı nedeniyle başlayan protestolar devam ediyor.

İstanbul Hayır Meclisleri’nin çağrısıyla bugün Kadıköy’ün Şaşkınbakkal semtinde toplanan binlerce kişi, “referandum iptal edilsin” pankartının arkasından Kadıköy rıhtıma kadar yürüdü. Yol boyunca vatandaşlardan alkışla destek gelirken Galatasaray-Fenerbahçe maçının başlamasını birlikte seyretmek için buluşan sarı lacivertli taraftar da yürüyüşçülere meşaleler yakarak destek verdi.

Polislerin de yakından takip ettiği yürüyüşte bazı göstericilerin ellerinde Türk bayraklarıyla taşıdığı görüldü.

Protestocular yürüyüş boyunca sık sık “hırsız YSK”, “hayır bitmedi daha yeni başlıyor”, “çal çal nereye kadar bitti buraya kadar” şeklinde slogan attılar.

Alper Taş: Sokakta demokratik baskı gücü oluşturmaya çalışıyoruz

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, sokak eylemlerin Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi sonuçlarına ilan edeceğini duyurduğu Çarşamba gününe kadar devam edeceğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Taş, “Sokakları dolduran binlerce kişinin talebi referandumun iptal edilmesi. Tüm hukuksuzluklar herkesin gözünün önünde oldu ama yargı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı olduğu için hukuki bir sonuç alamayacağız gibi görünüyor. Ancak biz de sokakta demokratik bir baskı gücü oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü bu referandum gayrı meşrudur. Ne olursa olsun hiç bir koşulda bu referandumun sonucunu tanımayacağız” dedi.

1 Mayıs’ta da emek ve oy hırsızlığına karşı mücadeleyi tüm Türkiye sathına ulaştırmaya çalışacaklarını söyleyen Alper Taş, Hayır Meclisleri’ndeki bileşenlerin ortak muhalefet stratejisi belirlemeye çalışacaklarını belirtti.

CHP 23 Nisan etkinliğini referandum protestosuna dönüştürdü

Hayır kampanyasının en büyük bileşeni Cumhuriyet Halk Partisi ise bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için yaptığı çağrıyı, referandum protestosuna dönüştürdü.

İstiklal Caddesi’nde buluşan CHP’liler, Atatürk’ün “Egemenliği millete vermek demek; bu egemenliğin bir zerresini sıfatı, ismi ne olursa olsun hiçbir makama vermemektir” sözünün yazılı olduğu pankartın arkasında toplanarak Taksim Meydanı’na yürüdüler.

Ellerinde Atatürk fotoğrafları ve Türk bayrakları da bulunan CHP’liler hep birlikte Onuncu Yıl Marşı ve İzmir Marşı’nı söylerken AKP ve YSK aleyhinde sloganlar attılar.

CHP: Tek adam saltanatına karşı mücadelemiz sürecek

Taksim Cumhuriyet Anıtı’na 23 Nisan çelengi bırakan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, tek adam rejimine karşı başlatılan mücadelenin süreceği mesajını verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı 23 Nisan 1920 gününün egemenliğin tek adamdan alınıp halka verildiği gün olduğunu belirten CHP İl Başkanı, “Hayır daha bitmedi. Ülkemiz işgal altındayken, dört tarafta uluslararası sermaye ve işgalci güçlere karşı mücadele veren; saltanattan yetkiyi alıp bir tek kişiye değil millete, milletten de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne veren bu halk kendi meclisine sahip çıkacaktır. Hayır mücadelemiz daha yeni başladı. Güçlendirilmiş bir parlamentoyla, tek adam saltanatına karşı demokrasi ve özgürlük mücadelesini devam ettireceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG