Erişilebilirlik

İstanbul Valiliği ‘Savaşa Hayır’ Eylemlerini Yasakladı


İdlib'de 27 Şubat’ta 34 Türk askerinin ölümünün ardından Türkiye, Suriye’de Bahar Kalkanı Harekatı’nı başlatırken kamuoyunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bölgede daha fazla kayıp vermeden geri çekilmesi gerektiği yönünde tartışmalar başladı.

Türkiye İşçi Partisi, geçtiğimiz Pazar günü İstanbul Kadıköy’de ‘savaşa hayır’ adıyla imza kampanyası düzenledi.

Sancar: ‘‘Bu savaşa yüksek sesle hayır demeliyiz’’

Bugün ilk kez partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşan HDP’nin yeni eş başkanı Mithat Sancar İdlib’de ölen her bir askerin ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı diledikten sonra toplumun tüm kesimlerine savaşa hayır deme çağrısında bulundu.

Sancar, ‘‘Unutmayın savaş devam ederken ölenlerin milliyeti, cinsiyeti, çevresi ve geldiği köken sorulmuyor. İnsanlar farklı milletten inançlar, insanlar ölmeye devam ediyor. Orada ölen herkesin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Savaş insanları, insanların gerçek hayatlarını yok ederken, buna ayrımcı yaklaşmak vicdanları yok eder. Bu savaşa yüksek sesle hayır demeliyiz. Lütfen hiç kimse şantajlara tehditlere aldırmasın. Çünkü bugün sessiz kalırsak yarın daha büyük bedeller ödeyeceğimiz tarihin pek çok tecrübesi ile kanıtlanmıştır’’ dedi.

İstanbul’da 10 Mart’a kadar savaş karşıtı eylem yasak

İstanbul Valiliği ise kent genelinde savaş karşıtı eylemlerin yasaklandığını duyurdu.

Açıklamada ‘‘Suriye'de şehitlerimiz ve gazilerimizin olduğu böylesi hassas bir dönemde, toplumda infial uyandıracak; milli, vicdani ve insani değerlere dokunacak, toplumsal iç barışı tehdit edebilecek şekilde “Savaşa Hayır” vb. konular adı altında; miting, yürüyüş, basın açıklaması, imza kampanyası, stant/ çadır açma, bildiri, afiş dağıtma vb. eylem ve etkinlikleri gerçekleştirecek grup/şahıslar ile vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel provokasyon amaçlı olayların olabileceği dikkate alındığında kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği değerlendirilmektedir’’ dendi.

Valilik, müessif ve provokatif olayların yaşanmaması için, Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin Suriye’de yürütmekte olduğu askeri operasyonları eleştirmeye veya bu operasyonların sonlandırılması amacıyla kamuoyu oluşturmaya yönelik toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza toplama, bildiri, broşür dağıtma ve benzeri etkinliklerin 11 Mart’a kadar yasaklandığını açıkladı.

Yasak 8 Mart’taki kadın eylemlerini kapsıyor mu?

Yasak kararının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerini kapsayıp kapsamadığı bilinmiyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı 8 Mart Komisyonu yetkilisi, kendilerine bu konuda bir tebligat yapılmadığını söyledi.

8 Mart’ta kadın örgütleri Beşiktaş ve Taksim’de kitlesel eylem çağrıları yapıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG