Erişilebilirlik

Oktay'dan Deprem Açıklaması: 'Sistemimiz Dünyaya Örnek Bir Sistem'


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

İstanbul'da dün meydana gelen depremin ardından çoğu Silivri açıklarında olmak üzere Marmara Denizi’ndeki artçı depremler sürüyor.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, deprem ve artçılarının son 300 yıl içinde Marmara Bölgesi’nde ölçülen en etkili deprem olan 1766 Büyük Depremi’nin ana fay hattında meydana geldiğini söyledi.

Prof. Özener: “Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil”

Prof. Özener, son otuz yılda meydana gelen depremlerin çoğunun doğu ve batı segmentinde gerçekleşmesine rağmen son günlerdeki depremlerin orta segmentte oluştuğuna dikkat çekti.

Kandilli Rasathanesi Müdürü, “Orta segment 1766 depreminin olduğu yer. 200’ün üzerinde deprem kaydettik dünden bu yana. 5,7 ve artçıların olduğu yer ana fayın kuzeyinde olan depremler. Bilemediğimiz tek şey depremin zamanı. Özellikle Marmara için de bir çok bilim insanı 1999 depreminin ardından bir sonraki depremin Marmara’da gerçekleşeceğinde hemfikir. Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil” dedi.

İmamoğlu deprem toplantısına davet edilip edilmediği tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bugün AFAD’ın (Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı) İstanbul’daki merkezinde düzenlenen Türkiye Afet Müdahale Planı Toplantısı’na başkanlık etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu’nun katıldığı toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yer almadı.

İstanbul Valiliği, İmamoğlu’nun toplantıya davet edilmediği iddialarını yalanlarken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ise “genel sekreter yardımcımız orada” demekle yetindi.

Fuat Oktay: “473 hasar ihbarı inceleniyor, 14 hasarlı okul detaylı inceleniyor”

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Şu ana kadar AFAD ihbar hattına gelen ihbar sayısı 473'tür. Bunların çoğunluğu yine dünkü ifade ettiğimiz gibi basit ölçekte çatlakları olan binalardan oluşmakta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bununla ilgili hasar tespit çalışma grubumuz var. Hasar ihbarı yapılan 55 okulun tamamı kontrol edilmiştir. Bunlar içerisinde 14 okul için detaylı inceleme kararı alınmıştır. Söz konusu 14 okul bugün tatil edilmiştir. 34 yaralıdan 10’unun tedavisi de sürüyor” dedi.

"Dünyaya örnek bir sistem"

Oktay, "Türkiye'de olası bir depreme karşı yıllardır yaptığımız çalışmaların ne kadar sağlıklı olduğunu gördük. Bu sistem dünyaya örnek bir sistemdir" dedi.

Bu arada Fuat Oktay’ın Kandilli Rasathanesi’nin depremle ilgili 5,7 büyüklüğü tespiti yerine AFAD’ın 5,8 büyüklüğü bulgusunu kullanmayı tercih ettiği görüldü.

TMMOB İKK: “İmar affıyla riskli yapılar devlet eliyle meşrulaştırıldı, bazı deprem toplanma alanlarına AVM yapıldı”

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve TMMOB il şube başkanları düzenledikleri toplantıda dere yataklarını bile yerleşime açan imar uygulamaları, imar afları nedeniyle depremin İstanbul’da tahmin edilenden öte yıkıcı bir etki yapacağını söylediler.

TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, “Okul bahçelerinin, parkların, boş arazilerin toplanma alanı olarak belirlenmesinin bir anlamı yoktur. Ayrıca 1999 depreminden sonra belirlenen bazı deprem toplanma alanları üzerine bugün AVM, rezidans inşa edildiği de tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Maltepe ve Yenikapı dolgu alanları, kuvvetli yer hareketi ve tsunami etkisine büyük belirsizlikler içeriyor. Bu dolgu alanlarının deprem sonrası acil durum eylem planlarında önemli rol oynadıkları düşünülmesi felakete davetiye çıkarmaktır. İmar affı ile İstanbul’da, depreme karşı dayanıksız, hiçbir mühendislik hizmet almadan inşa edilen riskli yapılar devlet eliyle meşrulaştırılmıştır” dedi.

TMMOB yetkilileri, deprem sonrasında uzun saatler boyunca abonelerine telefonla görüşme hizmeti sunamayan GSM operatörlerinin de acil eylem planı yapması gerektiğinin de altını çizdiler.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG