Erişilebilirlik

İstanbul'daki Suriyeli Mültecilere İş Olanakları Arayan Kurum


İstanbul'daki Suriyeli Mültecilere İş Olanakları Arayan Kurum
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Türkiye’de sayıları 3 milyonu aşan Suriyeli mülteciye mesleki eğitim vermek ve onların istihdam edilmesini sağlamak için kurulan ''Rızık İstihdam Ofisi'' Gaziantep ve Urfa'nın ardından İstanbul'un Fatih ilçesinde hizmet vermeye başladı.

Katar Silatech Uluslararası Derneği tarafından açılan kurum, haftanın 5 günü Suriyeli işsizleri ofislerinde ağırlıyor, onlarla konuşup nasıl işler yapabileceklerini tespit ediyor, sonra da işçi arayan hem Türk hem de Suriyeli iş yerlerine yerleştirilmelerine yardımcı oluyor.

Haziran 2014’ten bu yana profesyonel ve bireysel kalkınma projelerine öncülük eden Rızık, Suriyeliler’in geldikleri ülkede çalışma ortamına ayak uydurması, onların, bulundukları ülkenin kültürüne uyum sağlaması ve iş hayatına kazandırılması için çeşitli faaliyetler yürütüyor.

Rızık Kurumu'nda İşe Alım Sorumlusu olarak çalışan Ula Süleyman da bazı Suriyeli mültecilerin diplomalarını bile alamadan ya da eğitimlerini tamamlayamadan ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını ve Türkiye’ye hiçbir is tecrübesi olmadan geldiklerini belirtti:

Türkçe bilmedikleri için birçok zorlukla karşılaşan Suriyeli mültecilere, dil öğrenmeleri, kendilerini geliştirmeleri ve iş bulabilmeleri konusunda yardımcı olduklarını kaydeden Süleyman, burada iş hayatına yeni başlayacak olan mültecilerin istedikleri bir alanda eğitim almalarını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

İş tecrübesi olan ve kalifiye mültecilere profesyonel iş fırsatları sunmaya çalıştıklarını söyleyen Ula Süleyman, onları iş tecrübelerine göre yönlendirdiklerini belirtti.

Türkiye’de işletme sahibi olan kişileri, mültecileri işe almaları ve onlara çalışma izni tedarik etmeleri konusunda ikna etmeye çalıştıklarını belirten Rızık Mesleki Eğitim ve İstihdam Kurumu İşe Alım Sorumlusu Ula Süleyman, hem işverenlere, hem de kendilerine başvuran mültecilere bu tür konularda bilgi sağladıklarını kaydetti.

Mimar, öğretmen, mühendis gibi çeşitli meslek dallarından başvuruların geldiği kuruma, hiç tecrübesi olmayan çok sayıda Suriyeli de müracaat ediyor.

Hassan Zayed, 2 yıl önce ailesiyle birlikte Suriye’nin İdlib şehrinden İstanbul’a gelmiş. Elektronik Mühendisi olan Zayed, bilgisayar ve matematik bildiğini, iş bulabilmek için Rızık kurumuna başvurduğunu söyledi.

Saleh Mohammad, 1 yıl önce tek başına Suriye'nin Lazkiye şehrinden önce Hatay'a ardından da İstanbul’a gelmiş. Suriye’deki savaştan kaçan Mohammad, ülkesinde ticaret bölümünden mezun olduğunu ve diğer mülteciler gibi kendisinin de iş bulabilmek için bu kuruma başvurduğunu söyledi.

46 yaşında olan Ali Abdallah, ailesiyle 4 yıl önce Halep’ten Türkiye’ye kaçtığını, Suriye’de mimarlık yaptığını ama Türkiye’de kendi işiyle ilgili hiç çalışma fırsatı bulamadığını söyledi ve ekledi: “Ailemle birlikte çok zor şartlarda Türkiye’de yaşıyoruz. Mimarım ama şu ana kadar hep kendi işimle alakalı olmayan, kısa süreli, farklı işlerde çalıştım. Bu bana yeterli gelmiyor çünkü bakmam gereken ailem ve çocuklarım var. Böyle bir büronun açıldığını duyduğumda çok sevindim ve hemen başvurmak için buraya geldim. Şimdi kaydımı yaptırdım ve bir sonuç alacağımı umuyorum.”

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG