Erişilebilirlik

İstanbul 2020 Olimpiyatlarına Aday


Neredeyse 20 yıldır her olimpiyata aday olan İstanbul, bu kez stratejik bir çalışmayla 2020 Olimpiyat Oyunları’na talip. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) kararını 7-10 Eylül’de Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te verecek. İşte İstanbul için belki de çok tarihi bu karar öncesinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu, 22 Mart’ta İstanbul’a geldi.

6 gün süren incelemeleri ve temaslarını tamamlayan 14 üyeli komisyon, 2020’ye aday üç şehir Madrid, Tokyo ve İstanbul’la ilgili hazırlayacağı raporu Temmuz ayı içinde IOC’ye sunacak.

IOC Başkan Yardımcısı: İstanbul’un hazırlık düzeyi ve hevesinden etkilendik

IOC Değerlendirme Komisyonu’nun tüm temaslarını tamamlamasından sonra düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Craig Reedie, “karşılaştığımız hazırlık düzeyi ve heves hepimizi etkiledi. İstanbul’da gördüklerimizden çok çok etkilendik. Türkiye'de bu adaylığın ne kadar desteklendiğini gördük. İş camiasının desteğini de gördük. Dün gece Başbakan'ın düzenlediği yemek vardı. Bu desteğin boyutunu gördük'' diye konuştu.

IOC adına İstanbul adaylık komitesinin bütün üyelerine “çok çok iyi hazırlandıkları için teşekkür eden IOC Başkan Yardımcısı Reedie, Türkiye’de spora büyük ilgi duyulduğunu söyledi.

Reedie,''2020 adaylığıyla ilgili rapor hazırlayacağız. Daha sonra paydaşlara göndereceğiz. Kamuoyuyla da paylaşılacak. IOC üyelerine gönderilecek. Lozan'da ön toplantı yapılacak. IOC üyeleri her türlü bilgiye bu rapor üzerinden ulaşacak. Oy verilirken bu rapor değerlendirilecek, o nedenle biz mümkün olduğunda adil davranmaya çalışıyoruz” dedi.

Kılıç: Devlet, hükümet ve halk İstanbul’un arkasında

Aynı toplantıda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul’un en büyük iki avantajının halk ve devlet desteği olduğunu söyledi. İstanbul’u kusursuz bir kent olarak tanımlayan Kılıç, “İstanbul halkının %83’ü olimpiyat oyunlarının yapılmasını istiyor. Üstelik İstanbul hükümetin ve devletin tam desteğini alan bir kent. Hükümet aday kentin arkasında duracak. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar garantilerin altına imzalarını koydu. Türkiye bütün katmanlarıyla bir spor ilkesi olmaya aday” dedi.

Bakan Kılıç’ın da dediği gibi İstanbul’un diğer aday kentlere kıyasla en büyük avantajı devlet ve hükümet desteği. Dün komisyon üyeleriyle görüşen Başbakan Erdoğan, bunun teminatını verdi.

Marmaray, 3. Boğaz Köprüsü ve yeni havalimanı gibi projelerin o tarihe kadar tamamlanacağını vurgulayan Erdoğan, İstanbul’un adaylığının tüm dünyaya politik olarak da getirisi olacağını savundu.

Erdoğan: İstanbul 2020 barış ve dayanışmaya köprü olacak

Başbakan, 'İstanbul, sporun barış diline kendisini katacak, sporu barış ile özdeşleşmiş şekilde dünyaya sunacak belki de en ideal şehirdir. İstanbul, hiç tahmin etmediğiniz kadar geniş bir coğrafyanın ve çok sayıda halkın ortak dilidir İstanbul 2020, spora ve sporculara köprü olacağı kadar, gönüllere, kültürlere, barışa dayanışmaya köprü olacaktır” dedi.

İstanbul’un 2020 için belirlemiş olduğu “birlikte köprüler kuralım” sloganı da Başbakan Erdoğan’ın mesajıyla örtüşüyor. Bu mesajı gerçekleştirmek için İstanbul’a 19,2 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor.

Özel sektörden tam destek

Bu konuda devlet kaynakları kadar özel sektöre de görev düşüyor.Zaten Digitürk, Doğuş Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell, THY ve Ülker İstanbul’un adaylığı için 20 milyon dolarlık bir fon oluşturdu. Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, ''Bu adaylığa sponsor olduk. Çünkü bizler bu hayale inanıyoruz. Türkiye silkinmeye başladı ve tam potansiyeline erişmeye çalışıyor. Umarım 2020'de veya 2023'te hem ekonomik hem de siyasi olarak potansiyeline ulaşacaktır. Dünya ve Avrupa Birliği bunu anladıktan sonra Türkiye, bölgenin lideri olacaktır '' diye konuştu.

İstanbul 2020 Haydarpaşa’ya yapılacak stadyuma güveniyor

Adaylık sürecinde İstanbul’un en önemli kozlarından biri hiç kuşkusuz Haydarpaşa’ya yapılması planlanan Olimpiyat stadı olacak. Sadece Olimpiyat Oyunları’nın açılışında kullanılacak stad Asya kıtasında olmasına karşın seromoni çıplak gözle dahi Avrupa kıtasından izlenecek. Çünkü stadyumun denize bakan cephesine tribün yapılmayacak ve açılış töreni karşı yakadan da görülecek.

IOC Değerlendirme Komisyonu’nun Haydarpaşa Garı’nda yaptığı inceleme sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan eski basketbol yıldızı ve 2020 Adaylık Komitesi iletişim danışmanı Dr. Emir Turam, “Olimpiyatlar’dan sonra 70 bin kişilik stadın üst bölüm traşlanacak ve 20 bin kişilik kapasite ile kullanılmaya devam edilecek. Bu stat Asya kıtasında ve açık bölümü Avrupa’yı görüyor. Karşıda Sarayburnu’nda izleyiciler olacak. İlk kez iki kıtada birden aynı anda seromoni izlenecek” diye konuştu.
Yarışın Tokyo ile İstanbul arasında geçmesi bekleniyor

Roma’nın adaylıktan çekilmesi, Doha ve Bakü’nün de elenmesiyle İstanbul’un şansı artmış görünüyor. Üstelik her ne kadar İspanya’nın başkentinde yapılan ziyaret sonrası IOC Değerlendirme Komisyonu Başkanı Craig Reedie, “Madrid’i bu kez iyi hazırlanmış bulduk” dese de asıl yarışın İstanbul’la Tokyo arasında geçeceği belirtiliyor. 1964’te de oyunlara evsahipliği yapan Tokyo’nun ileri tekonoloji kapasitesi, kompakt olimpiyat bölgesi ve üstün toplu taşıma yeteneği en önemli artıları olarak görülüyor. Ancak Asya ve Avrupa kıtlarının birleştiği İstanbul, ekonomik, tarihsel, ve fiziki gücü kadar Türkiye’nin son dönemde dünya siyasetinde artan rolüne de güveniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG