Erişilebilirlik

İşsizlik Başkanlık Seçimlerinde Önemli Rol Oynayacak


Mali uzmanlar, dış etkenlerin yanısıra yüzde 8’in altına inmeyen işsizliğin başkanlık seçimlerinde büyük rol oynayacağı görüşünde

Amerika’da işsizlik bir numaralı sorun olmaya devam ediyor. Ağustos ayında Amerikan ekonomisi beklentilerin altında sadece 96 bin yeni iş yarattı.

Amerika’da özel sektör 30 aydan beri sürekli yeni iş yaratıyor. Ama sayı yeterli değil. Uzmanlara göre nüfus artışını karşılayabilmek için ekonominin her ay en az 100 bin yeni işe ihtiyacı var.

Pinebridge yatırım şirketinde görevli ekonomist Marcus Schomer son işsizlik raporunun hayal kırıklığı yarattığını söylüyor: “Tarım-dışı 96 bin yeni iş yaratıldı. Bu umut kırıcı. Daha güçlü bir artış bekliyorduk. 175 bin yeni iş yaratılacağını tahmin etmiştik.”

Peki ne oldu? Schomer işsizlik rakkamlarının ülke ekonomisinin gidişiyle ilgili belirsizliği yansıttığı görüşünde: “Vergiler, harcamalar, siyaset, Kongre’yle ilgili belirsizlik sürüyor. Bu iş faaliyetini, iş yapma hevesini engelliyor. Ve sonuçta şirketler iş gücünü arttırmaktan kaçınıyor.”

Seçimlere yedi hafta kala iş piyasasındaki yavaş ilerleme Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilme şansını azaltabilir.

Michael K.Farr Washington’da bir yatırım şirketinin başkanı ve ekonomik krizden çıkış konusunda birçok kitap yazmış.

Farr, son işsizlik rakkamlarının Başkan Obama için sorun yaratabileceği görüşünde: “Bu ekonomik olmaktan çok siyasi açıdan hayati önem taşıyor. Geçmişe bakarsanız, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri hiçbir başkan yüzde 8’in üzerinde işsizlik oranıyla yeniden seçilemedi. Bu Başkan Obama için çok tehlikeli bir durum.”

Şirketlerin işci almaları konusunda dış etkenlerin de büyük rolü var. Michael Farr, Amerika’nın en büyük ticaret ortağı Avrupa’da krizin büyümesinin Obama’ya zarar verebileceğini söylüyor: “Avrupa şu sırada büyük bir tehdit. Euro ortak para birimi olarak ayakta kalma mücadelesi veriyor. Avrupa’da bir sürpriz gelişme beklemiyorum. Ama Obama için bir seçim sorunu olabilir.”

İşsizlik oranı Şubat 2009’dan beri yüzde 8’in altına inmedi. Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney bunu Amerikalılar’ın yeni bir lider seçmesi için yeterli bir neden olarak gösteriyor.

Ancak Başkan Obama kurultayda yaptığı konuşmada kendisine daha çok süre tanınmasını istedi. Obama, Amerikalılar’a izlediği politikaların büyük ekonomik kriz sonrası özel sektörde 4 milyon 600 bin yeni iş yarattığını hatırlattı.

İşsizlik Başkanlık Seçimlerinde Önemli Rol Oynayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG