Erişilebilirlik

İşsiz Gazeteciler Ülkesi Türkiye


Birleşmiş Milletler, 1993 yılından bu yana 3 Mayıs’ı “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutluyor. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün amacı, haber alma hakkının en temel insan haklarından biri olduğunun geniş toplum kesimlerince anlaşılmasını sağlamak.

Türkiye, son yıllarda basın özgürlüğünün çokça tartışıldığı bir ülke konumunda. Merkezi Washington’da bulunan Freedom House (Özgürlük Evi) daha geçen hafta yayınladığı 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nda Türkiye’yi 199 ülke arasında 156. sırada gösterdi. Rapora göre, Türkiye basın özgürlüğünde Avrupa’nın en kötü sicile sahip ülkesi.

TGC: İktidara yakın olmayan medya kara listede

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle yayınladığı basın açıklamasında, “iktidara yakın olmayan ve nesnel gazetecilik yapan medya kuruluşlarının ve çalışanlarının hem mali, hem adli, hem de sosyal bir baskıyla kara listeye alındı” denildi.

“İşsiz gazeteci sayısı 7 bin, sendikalaşma oranı %3,5”

TGC, iktidarın baskısıyla, kamudan ve özel sektörden reklam almaları engellenen, kayyumlar aracılığıyla zarara uğratılarak iflas ettirilen yayın kuruluşları nedeniyle Türkiye’de yılda ortalama 500-1000 gazetecinin işsiz bırakıldığını belirtti: “Basın sektöründe işsizlik oranı ülke ortalamasının üç katına ulaştı. TÜİK rakamlarına göre işsiz gazeteci sayısı 7 bini buldu. Avrupa’da %25 olan gazeteciler arasındaki sendikalaşma oranı Türkiye’de %3,5 ile sınırlı kaldı. Türkiye’deki basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü sorunu yalnız ulusal basını etkileyen bir sorun olmaktan çıkıp yabancı gazeteciler için de bir sorun haline dönüştü. İktidarın hoşuna gitmeyen haberler yaptıkları için sınır kapılarında bekletilen, gözaltına alınan gazetecilerin sayısı hızla arttı.”

TGC Yönetim Kurulu, son yıllarda gazetecilerin ‘terörist’ ve ‘casus’ diye nitelenerek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK)ile sürekli gözaltına alınma ve tutuklanma baskısı altında tutulduğunu ifade etti.

TGS, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde İstiklal Caddesi’nde olacak

Türkiye Gazeteciler Sendikası, 3 Mayıs’ta gazetecileri İstanbul’da Galatasaray Lisesi önüne düzenleyeceği basın açıklamasına davet etti.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli’ye göre, gazetecilerin en temel sorunu “gazeteciliği suç haline getirmek isteyen baskıcı otoriter bir rejim.”

Kuleli, “Bugün Türkiye’de haber yazmak, görüntü almak, twit atmak suç olabiliyor. Çok gürültü koparmayan olağan haberlerle dahi gazeteciler gözaltına alınıyor. Açlık sınırının altında maaşlarla çalıştırılan gazeteciler, işsizlik korkusuyla habercilik yapıyor,” dedi.

Kuleli: “Tutuklu yargılamalar gazetecilere gözdağı”

Türkiye’deki cezaevlerinde 15’i tutuklu 33 gazeteci olduğunu belirten Kuleli, sendikanın temel talebinin gazetecilik faaliyeti nedeniyle tutuklu yargılanan meslektaşlarının serbest kalması olduğunu söyledi.

Kuleli, “Gazetecilerin tutuklu olarak yargılanmasının bütün gazeteciler için bir gözdağı olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede gazetecilik tutuklanıyor. Herkese hizaya geç mesajı veriliyor. Korku atmosferi yayıyor. Bu nedenle son yıllarda gazeteciler de nispeten sindi. Daha az sokağa çıkar ve sesini daha az çıkarır hale geldi. Biz bütün gazetecilere ayağa kalkma çağrısı yapıyoruz. Geriye gidiş imkanı kalmadı” dedi.

G-9 Gazeteciler Örgütü: #ÖzgürBasınİçinElele hashtag'iyle mesaj atalım

Bu arada Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), DİSK Basın-İş, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği’nden oluşan G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde herkese #ÖzgürBasınİçinElele ve #HandInHandForFreePress hashtag’i ile mesaj atma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG