Erişilebilirlik

İsrailliler Başbakan Netanyahu'nun Filistin'de İlhak Planını Protesto Etti


Arşiv foto
Arşiv foto

İsrailliler, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik fiili ilhak planını protesto etti. Gösteriye binlerce kişi katıldı.

Corona virüsü salgını nedeniyle gösteriye katılanların maskeler taktıkları ve sosyal mesafe kuralına dikkat ettikleri görüldü. Göstericiler, “İlhaka işgale hayır, barışa ve demokrasiye evet” yazan pankartlar ve dövizler taşıdı. Bazı İsraillilerin ellerinde Filistin bayrakları salladıkları da görüldü.

Protesto gösterisine rağmen ülkede yapılan son anketler, halkın yarısının Netanyahu’nun Batı Şeria’daki ilhak planını desteklediğini gösteriyor.

Protestolar sırasında Vermont Senatörü ve Demokrat Parti eski başkan aday adayı Bernie Sanders’ın da bir video mesajı yayınlandı. Sanders, mesajında, “Hak ettiğimiz gelecek ve adalet konusunda savaşmak hiç bu kadar önemli olmamıştı. Otoriter liderlere karşı ayağa kalkmak ve her bir İsrailli ve Filistinli için barış dolu bir gelecek inşa etmek bizlere bağlı” dedi.

Filistinliler, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde bağımsız bir devlet kurmak istiyor. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde İsrail yerleşim yerlerini arttırma ve ilhaka dönük planınıysa 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe sokması bekleniyor. Netanyahu, bu konuda Washington’dan da yeşil ışık bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce İsrail’in işgal ettiği yerleşim yerlerini korumasını da öngören bir barış planı açıklamıştı. Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul ederek ABD Büyükelçiliği’ni bu şehre taşımıştı.

Filistinlilerse hem Trump’ın barış planı hem de Netanyahu’nun yeni yerleşim yerlerine yönelik planlarını reddediyor.

Planın yürürlüğe sokulmasının bölgede şiddet olaylarını da arttıracağı endişesiyle hem Birleşmiş Milletler hem çok sayıda Avrupalı ve Arap ülkesi, İsrail’i yerleşim yerlerini genişletmemesi konusunda uyarıyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG