Erişilebilirlik

İsrailli ve Filistinli Liderler BM Genel Kurulu'nda Konuşuyor


İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında konuşma yapmaları bekleniyor.

Konuşmasında nükleer güce sahip bir İran'ın yaratacağı tehlikelere odaklanması beklenen Başbakan Netanyahu, Genel Kurul öncesinde Amerika Başkanı Barack Obama'dan İran'ın nükleer programı konusunda kırmızı çizgilerini netleştirmesini istemiş ancak bu talebi reddedilmişti. Amerika'nın Tahran'ın nükleer silahlanmasını durdurmak için ne gerekiyorsa yapacağını vurgulayan Başkan Obama, İsrail'in İran'ı askeri müdahaleyle durdurma isteğineyse yeşil ışık yakmıyor.

Buarada, BM Genel Kuruluna Çarsamba günü hitap eden İran Başbakanı Mahmud Ahmedinecad, İsrail'e sert eleştirilerde bulundu. Başbakan Netanyahu, İran Başbakanının İsrail'den "uygarlaşmamış Siyonistler" olarak bahsetmesini yazılı bir açıklama yaparak kınadı. Açıklamada İran'ı "Yahudileri haritadan silmek için fırsat kollayn diktatör bir rejim" olarak tanımlayan İsrailli lider, Tahran'ın nükleer silah üretmesini engellemek için bütün yolları deneyeceği sözünü verdi.

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Abbas da BM Genel Kuruluna hitap edecek liderler arasında. Abbas'ın konuşmasında BM'den Filistin'e gözlemci devlet statüsü talep etmesi bekleniyor. Filistinli lider 2011'deki Genel Kurul konuşmasında, BM'e tam üyelik hedefini dile getirmiş ancak bu talebi reddedilmişti.

Filistin yönetiminin, Amerika'da Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri sonuçlanıncaya kadar Filistin'in tanınması konusunda yeni adımlar atması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG