Erişilebilirlik

İsrail'le Hamas Geri Adım Atmıyor


İsrail'le Hamas Geri Adım Atmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Gazze’de İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar şiddetleniyor. İki taraf da çatışmaların tırmanmasından birbirlerini sorumlu tutuyor ve hiçbiri geri adım atmaya niyetli görünmüyor. Ölü ve yaralı sayısının artması bölge ve dünya liderlerini kaygılandırıyor

Hamas, Gazze’den Telaviv ve diğer İsrail kentlerine attığı füzelerin video görüntülerini yayınladı.

İsrail ordusu da, uçaktan atılan roketle bir füze rampası ve Gazze’nin kuzeyindeki bir tüneli vurduğunu gösteren görüntüleri yayınladı. İsrail, Hamas hedeflerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Filistinliler ağır kayıp verdi. Çatışmalarda İsrailliler arasında ağır yaralanan olmadı.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Mark Regev, eğer barış istiyorsa Hamas’ın derhal füze saldırılarına son vermesi gerektiğini söyledi:

“Biz gerginliği azaltmaya çalıştık. Mesajlar gönderdik. Hamas’a ‘Bu füze saldırısını durdurun’ dedik. Ama onlar devam etti, biz de harekete geçtik. İsrail ordusu, halkının korku içinde yaşamasına izni vermeyecek.”

Çatışmalar, üç Yahudi ve arkasından bir Filistinli gencin kaçırılarak öldürülmesinin ardından arttı. Filistinlilerin sabrını taşıran bir başka unsursa, İsrail işgalinin devam etmesi ve siyasi çözüm yönünde ilerleme sağlanamaması oldu.

Filistin Kurtuluş Örgütü Washington Temsilcisi Main Erekat da bu görüşte:

“İsrail hükümetinin siyasi bir gündemi yok. Filistin halkıyla bir barış gündemine sahip değil. Koalisyon hükümetinin üyeleri birbirleriyle rekabet halinde. İç politikada birbirlerini saf dışı bırakmaya çalışıyorlar ve bunların bedelini Filistinliler ödüyor.”

Başkan Barack Obama taraflara itidal çağrısı yaptı. Ancak Ortadoğu Demokrasi Projesi uzmanı Steve McInerney’e göre, çatışmaları durdurmaya Amerika’nın gücünün yetmeyecek:

“Amerika’nın İsrail’le güçlü ilişkileri var. Ancak diğer tarafla ilişki ve nüfuz kurma konusundaki eksiklikleri Amerika’yı engelliyor. Washington’un ateşkes sağlama konusunda tarafları etkileme şansı yok denecek kadar az.”

Taraflar 2012 sonlarında yaptıkları sekiz günlük savaştan bu yana en ağır çatışmaları yaşıyor ve bunun duracağı yönünde bir işaret görülmüyor. İsrail’in kara operasyonuna başlaması, iki tarafın da ağır can kaybı vermesine neden olabilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG