Erişilebilirlik

Gazze'de Gerilim Tırmanıyor


Gazze’de İsrail özel kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda biri İsrail askeri 8 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bölgede tansiyon yükseldi. İsrail'in operasyonuna misilleme olarak Gazze topraklarından İsrail'e çok sayıda roketin fırlatılmasına İsrail Gazze'yi hava saldırılarıyla vurarak karşılık verdi.

İsrail'in hava saldırılarında son olarak Hamas'ın yayın organı olan El Aksa televizyonunun binası hedef alındı. İsrail ordusu kanalın binasına önce uyarı atışı yaptı. Uyarı atışı sonrasında çalışanların binayı tahliye ettiği belirtildi.

El Aksa televizyonunun vurulduktan sonra yayını kesildi. Görgü tanıklarına göre hava saldırısında bina tamamen yıkıldı. Hava saldırısında can kaybının ya da yaralananların olup olmadığı bilinmiyor.

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava saldırıları, Gazze'den İsrail'e çok sayıda roketin fırlatılması sonrasında geldi. İsrail'de roket saldırılarının ardından siren sesleri duyuldu. İsrail ordusuna göre roket saldırılarında altı kişi yaralandı. Aralarında roketin vurduğu bir otobüste bulunan 19 yaşında bir kişi de var. Roket saldırılarını Hamas ve İslami Cihad adlı örgüt üstlendi.

Gazze'den İsrail'i hedef alan roket saldırılarının ardından İsrail de Gazze'deki Hamas ve İslami Cihad hedeflerini vurdu. İsrail ordusuna göre, İsrail'e Gazze'den en az 200 roket fırlatıldı. İsrail'in misilleme olarak düzenlediği hava saldırılarında da Gazze'de en az 30 hedef vuruldu. Gazze sınırına da savunma sistemleri ve istihbarat birimleriyle takviye yapıldı.

Filistinli yetkililere göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarında 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'de düzenlediği baskında İsrail özel kuvvetlerinin sivil bir araçla Gazze'ye girerek, Kassam Tugayları'nın Han Yunus'taki komutanı Nur el-Deen Baraka'nın öldürüldüğünü ileri sürmüştü.

BM'den Gazze çağrısı

Birleşmiş Milletler'den bölgede yükselen gerilimle ilgili açıklama geldi. BM'nin Orta Doğu temsilcisi Nickolay Mladenov çatışmaların son bulması için Mısır ile temas halinde olduğunu açıkladı. BM temsilcisi tüm taraflara da itidal çağrısında bulundu, roket saldırılarının son bulması gerektiğini söyledi.

Çatışmalar öncesinde Netanyahu, Katar’ın Gazze’ye 15 milyon dolarlık yardım aktarmasına izin vermişti.

Netanyahu, ülkesindeki eleştiriler üzerinde “Güvenlik yetkilileriyle işbirliği içinde güneyde yaşayan toplulukların güvenliğini sağlamak ve insani bir krizi önlemek için elimden geleni yapıyorum. Bence sorumlu ve akıllı davranıyoruz” diye konuşmuştu.

Doha’nın bu yardımıyla Gazze’de Eylül 2013’ten bu yana ödenemeyen memur maaşlarının ödenmesi bekleniyor.

Yardımın karşılığında Hamas, İsrail sınırındaki protestoları kontrol etmek konusunda söz vermişti. İsrail Hamas’ı protesto gösterilerinin arasına karışan militanların İsrail’e sızmasını sağlamakla suçluyor.

Netanyahu’nun siyasetteki en büyük rakibi aşırı sağcı Naftali Bennett ise Katar’dan yardım kabul etmenin suçlulara “koruma parası” vermek anlamına geldiğini söyleyerek Netanyahu’yu eleştiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG