Erişilebilirlik

İsrail'in Doğu Kudüs'te Yeni Konut İnşasına Tepki


İsrail'in Doğu Kudüs'te Yeni Konut İnşasına Tepki
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Avrupa ve Amerika, Doğu Kudüs’e 2600 yeni konut inşa edeceğini açıklayan İsrail’e sert tepki gösterdi. Sivil toplum temsilcileri de yeni konutlarla birlikte Kudüs’ün Beytüllahim’den tamamen ayrılacağı uyarısını yapıyor

Burası Kudüs’un güneydoğusundaki Givat Hamatos mahallesi. Yakındaki Arap mahallesi Beit Safafa’dan gelen çobanlar koyunlarını otlatıyor.

20 yıl önce Givat Hamatos, Etiyopya ve Rusya’da gelen göçmenlerin yaşadığı bir mahalleydi. Bu göçmenler, 30’a yakın ev ve çok sayıda boş arazinin bulunduğu yoksul bir mahalle bırakarak Givat Hamatos’u terk etmiş.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Givat Hamatos’ta 2600 yeni konut inşa etmek istiyor. Ancak “Yeşil Hat” adı verilen sınırın öteki tarafında bulunan bu bölge, uluslararası toplum tarafından Filistinliler’e ait Batı Şeria’nın bir parçası olarak kabul ediliyor:

“Şimdi Barış” adlı kuruluşun Direktörü Yariv Openheimer gibi sivil toplum temsilcileri, konut inşaatının iki devletli çözüm çabalarına zarar vereceğini söylüyor:

“Netanyahu iki devletli çözümü desteklediğini söylüyor. Doğu Kudüs’te konut inşaatları devam ederken bunu nasıl söyleyebildiğini de açıklaması gerekiyor.”

İsrail hükümeti, Beytüllahim yakınlarındaki Gush Etzion bölgesinde de yeni bir yerleşim projesine onay verdi. Bölge Konseyi Direktörü David Peral, bu araziye kimsenin sahip olmadığını ancak konut inşaatına itiraz için 45 gün süre tanıyacaklarını söylüyor:

“Eğer birileri yeni konut inşaatını onaylamıyorsa, gelsin istediğini yapsın. Kimse Araplardan veya başkalarından toprak çalmaya çalışmıyor. Onların burada yaşamaya devam etmek istemesi bizi mutlu eder. Ama ortada eğer kimsenin sahip olmadığı bir arazi varsa, o zaman kendimiz için yeni konut inşa edebiliriz.”

İsrailli yetkililer yeni konutlarda isteyen herkesin yaşayabileceğini söylüyor. Ancak Muhammed Shtayyeh gibi Filistinli yetkililer, çok az sayıda Arap’ın bu yerleşim bölgelerine taşındığını belirtiyor. Shtayyeh İsrail hükümetinin, İsrail vatandaşı olmayanları Kudüs’ten göndermeye çalıştığını söylüyor:

“Kudüs’ün demografik yapısını değiştirmeye çalışıyorlar. Burada Kudüs’ü Yahudileştirme sürecinden söz ediyoruz ve bu, uluslararası toplumun bölgede barışı tesis etme çabalarına yapılan bir hakarettir.”

İsrailli yetkililer, şehrin artan nüfusu için yeni konutlara ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Sivil toplum temsilcileriyse, Givat Hamatos’taki yeni konutların Kudüs’teki Arap mahallelerini Batı Şeria’dan tecrit edeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG